Поредната акция за почистване организират доброволци от групата "Да почистим

...
Поредната акция за почистване организират доброволци от групата "Да почистим
Коментари Харесай

Мисия язовира събира екоактивисти в Монтана

Поредната акция за разчистване провеждат доброволци от групата "Да почистим Монтана, само че не за един ден ". Този път ще чистят крайбрежията на язовир Огоста, взаимно с локалното съдружие "Рибар ", които от години опазват рибните запаси в язовира и река Огоста. Събират се на 11 май /събота/, в 10 часа.
"Това е място и за разходка, с изключение на за лов на риба. Бреговете му са 40-50 километра като обиколка, само че ние надали ще успеем всичките да ги обиколим. Планираме да се фокусираме към ръкава, който е към село Горно Церовене и вероятно, в случай че се съберат повече хора, Благовския ръкав, където има най- доста отпадъци. Едната ни среща, на която каним всички искащи да се причислят, е на асфалта при баластриерите в Церовския ръкав, а другата- на стената, където има паркинг. Ще се организираме кой къде ще върви. Очакваме, че ще дойдат тези, които в действителност ги вълнува какво се случва ",разказа доброволецът Теодора Илиева от уредниците на почистването.
Досега доброволците са създали четири задачи за разчистване на квартал "Младост " и две за разчистване на горичката над "Слънчевата градина ". Решили са и да събират пластмасовите капачки от шишетата, които намират по време на акциите и да ги предават за закупуване на кувьози за родилното поделение в монтанската болница. Ще садят и фиданки по крайбрежията на язовира.
Втората тематика в "Еко Свят " през днешния ден е за еднодневни излети в почивните дни, които провежда за врачани и посетители на града Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан ". Тази година започнаха малко по- рано. На 1 май се организира излет до водопада "Скакля " и село Згориград. Разходките измежду природата се провеждат за десета поредна година. В избрани почивни дни, (съботи или недели) жители, туристи и посетители на гр. Враца ще могат да се включат в проведени визити по Врачанската екопътека, водопада "Скакля ", пещера "Леденика ", както и до по- непознати местности и естествени забележителности. Туристите ще води Евгени Христов - дипломиран планински лидер.
"Тази година също предвиждаме визити на по- непознати места на територията на парка. Определено ще имаме забавна стратегия и тази година- по- дълга. От май месец започваме до края на септември или края на октомври ", заяви Оля Генова,експерт в Дирекцията на Природния парк.
В преходите може да се включат и начинаещи туристи. Задължителни са комфортни туристически обувки, дълъг панталон, дъждобран, суха храна и вода. Записванията се вършат в Природозащитен център "Натура ". Подробности за преходите могат да се видят в интернет, на уеб страницата на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан ".
И третата тематика в предаването- ловните дружинки в област Монтана ще подкрепят контролната активност на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА). Целта е да се лимитират бракониерските нападения.
"Всички дружинки на територията на нашето сдружение, които са 60, най- към този момент в интервала на възбраната за лов на риба, нашите дружинки одобряват уговорката да охраняват непринудено. С това се опитваме да подсещаме и другите хора в страната, че това е единственият метод, тъй като силите на ИАРА няма по какъв начин да стигнат, в случай, че всеки областен град има по трима- четирима чиновници ", сподели Владимир Цветков- ръководител на рибарския клуб и член на Управителния съвет на Ловно-рибарското сдружение в Монтана.
От тази година сдружението стартира работа с деца от монтанските села и градове, които са свързани със запознаване с природата, лова и риболова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР