Пореден задочен спор между Продължаваме промяната и ГЕРБ по темата

...
Пореден задочен спор между Продължаваме промяната и ГЕРБ по темата
Коментари Харесай

Произходът на газовите доставки у нас вкара Продължаваме промяната и ГЕРБ в задочен спор

Пореден неприсъствен спор сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ по тематиката за газа. Eкспремиерът Кирил Петков съобщи пред Нова телевизия, че втечненият газ от Съединените щати е най-хубавият вид за България. Делян Добрев от ГЕРБ пък сподели, че и една молекула американски газ не е пристигнала у нас досега и 100% от целия газ у нас отвън азерския, е съветски. Добрев сподели и документи,че съветският газ се купува през медиатори с 30% по-скъпо.

Подробности вижте във видеото.

Кирил Петков съобщи пред Нова телевизия, че е преговарял персонално с доставчиците на полутечен американски газ, без медиатори. По думите му би било " трагично " да се откажем от втечнения газ и да платим на " Газпром " в рубли, тъй като го било боязън какво ще се случи зимата.

" Сега се приказва дали „ Газпром " ще ни пусне да плащаме в рубли или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. ", счита някогашният министър председател.

Според него най-хубавият вид е, в случай че България е самостоятелна от „ Газпром " тази зима. Той акцентира, че офертата за 7-те американски танкера е в границите на рамковия контракт и тя е наложителна.

" С други думи, в случай че България изиска тези танкери, предлагащата компания не може да откаже. За октомври и ноември бяхме подготвени с опция корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, тъй като не искахме в последните 2-3 дни на държавното управление да кажат „ Те подписаха еди какви си газови контракти ". Искахме да дадем късмет на идващия кабинет да направи оценка. ", разяснява още Петков.

Седемте танкера идват непосредствено от най-голямата американска компания в света, медиатори няма и би било голям риск, в случай че те не бъдат доказани от служебния кабинет, убеден е Кирил Петков.

По-късно във Варна Делян Добрев от ГЕРБ съобщи, че предходните два танкера американски полутечен газ са пристигнали, само че са били разпродадени в Гърция и Турция, а страната ни още веднъж е закупила съветски газ от медиатори.

" В България няма фактура от американски снабдител на газ. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е съветски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ. ", твърди Добрев.

За разлика от някогашния вицепремиер Асен Василев, който през вчерашния ден по БТВ отхвърли, че досегашните ръководещи са купували съветски газ през медиатори и заяви, че не е виждал такива контракти, през днешния ден Кирил Петков не отхвърли непосредствено.

" Пазарите, които " Булгаргаз " продължи да купува, са от свободните количества, само че тези, които гръцкият снабдител можеше да ни даде. И в случай че погледнете действително цялостното нещо, газът не спря за българските консуматори, купиха от гръцки оператор, от други компании. ", уточни Петков.

Делян Добрев от ГЕРБ сподели документи, които, по думите му, потвърждават, че сме купили съветски газ през медиатори и загубата за страната за 3 месеца е над 200 милиона евро

" Ето това е фактура от МЕТ. МЕТ е медиатор по газа, който купува газ от " Газпром ", заплаща си в рубли и продава този газ на България за 30 % по-скъпо. МЕТ е компанията, от която идва сегашният шеф на " Булгаргаз ". Всъщност, ето този медиатор МЕТ, си назначи шеф на " Булгаргаз " по време на държавното управление на нулево толерантните към корупцията. Тоест, частната компания, медиатора, си назначи шеф на " Булгаргаз ". И сега, в който го назначи, той стартира да купува газ от личната си компания. ", сподели Добрев.

Според Делян Добрев наред с това има покупко-продажби, при които газ е купуван скъпо и препродаван на ниска цена.

" Тоест, купува го скъпо страната от МЕТ и го продава на ниска цена на МЕТ. Разликата е 7 милиона лв. единствено за 1 месец. ", сподели той.

Този медиатор е бил с най-големите количества съгласно Добрев. Той сподели и друга фактура от Винтерсхау, който пък бил съветският медиатор на " Газпром " и от който България купувала до 2012 година газ. Само за последните три месеца сме купили газ за към 630 милиона евро. 30 % надценка са 200 милиона евро, които са прибрали медиаторите, твърди Добрев.

Очевидно с началото на предизборната акция тематиката за газа ще продължи да разгорещява политическите пристрастености.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР