На 1 октомври по инерконектора с Гърция трябва да потече

...
На 1 октомври по инерконектора с Гърция трябва да потече
Коментари Харесай

На 1 октомври трябва да потече газ по интерконектора с Гърция

На 1 октомври по инерконектора с Гърция би трябвало да потече газ. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с гръцката строителна компания, изграждаща тръбопровода и плановата компания " Ай Си Джи Би ". В диалозите участваха и министър председателят и министрите на енергетиката и на районното развиване. Досега публично бе оповестено, че обектът няма издадени актове 15 и 16, с цел да се счита за приключен, имало е и забележки от пожарната и екоминистерството.



Общо 180 км. е връзката Комотини-Стара Загора. Нейният капаците е 3 милиарда куб. м. синьо гориво, за една година. Държавният глава Румен Радев увери строителната компания " Авакас " и представители на плановата компания " Ай Си Джи Би ", че могат да употребяват цялата държавна поддръжка, с цел да може в ускорени темпове интерконекторът да проработи и по него да потече азерско синьо гориво.

Държавният глава посочи, че интерконекторът е част от районната стратегическа инфраструктура:

" Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен план, тя е обект със мощно районно и геополитическо измерение. Този план е от значително значение освен за задълбочаване на стратегическото партньорство сред нашите две страни, само че има и своето голямо значение за реализиране на действителна диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Също по този начин и за гарантиране на постоянното икономическо развиване в нашия район и за реализация на европейската политика за гарантиране самостоятелност и сигурност на доставките на енергоносителите ", сподели Радев.

Радев уточни, че поради значимостта на плана строителите могат да разчитат на цялостна държавна поддръжка. Заяви, че се надява останалите довършителни действия и строително-монтажните работи, касаещи пожарната сигурност и действия, касаещи безвредната употреба на плана ще бъдат завършени при цялостна готовност, както на строителите, възложителя, по този начин и с поддръжката на българската страна, в лицето на българското държавно управление.


Собственикът на гръцката строителна компания увери, че откакто са получили инструкции какви условия на законодателството би трябвало да покрият, ще бъде наваксано забавянето.

" Имаме планове да предадем обекта до края на месеца, само че закъснение в рамките до 7-8 септември надали ще бъде от такова значение. След стартирането му в употреба ние ще сме разполагаем, защото ще осигурим 2 години гаранционно поддържане ", сподели Антонис Мицалис.

Изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би " съобщи, че към този момент водят диалози с " Булгаргаз " за готовността да се подаде азерско синьо гориво през конектора.

" В момента сме в полемика с " Булгаргаз " по кое време тъкмо да активираме точката Комотини за приемане на азерския газ. Те имат подписан анекс до края на септември. Също по този начин запазен потенциал на Неа Месемврия и Сидерокастро, по този начин ще се съобразим напълно с поетите от тях задължения, с цел да може в първата опция да се включим и активираме точка Комотини ", сподели изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева.

След края на срещата служебният министър на енергетиката предвижда по кое време интерконекторът ще проработи.

" По график на 1 октомври по тръбата би трябвало да текат търговски количества газ. Това, което мен ме тормози малко е, че не можаха да ни показват подробен график за осъществяване на безусловно всички действия. Разбрахме се, че в сряда ще създадем среща на място на обекта, където те ще доставят графика ", сподели Росен Христов.

От стартирането в период на конектора зависи и дали България ще бъде принудена да договаря с Кремъл за съветски газ, сподели още Христов.

" Това дали ще купуваме газ от " Газпром " зависи от това дали всички потребности на страната ще бъдат покрити от други снабдители. Това също е обвързвано с стартирането на интерконектора, тъй като както знаете газ от Азерабайджан е очакван да бъде доставен след 1 октомври по този водопровод ".

По-рано през днешния ден от районното министерство разпространиха фотоси с незавършените строително-монтажни действия, в отговор на публикуваното през вчерашния ден от плановата компания " Ай Си Джи Би ", че градежът е приключен и в тръбата има газ. Служебният министър удостовери, че оборудването не работи.



" Не. Не е годно сега за употреба. Дали сега има газ в тръбите, или няма, не е толкоз значимо. Ако има газ, то това съставлява един контейнер. Тази газ не се движи и обектът на процедура не може де бъде експлоатиран. Въпросът дали има газ или не в тръбите не е казусът в тази ситуация ", сподели министър Шишков.

Според плановите планове конекторът може да усили потенциала си от 3 на 5 мрд куб. метра газ.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР