Булгаргаз поиска увеличение на цената на природния газ за октомври

...
Булгаргаз поиска увеличение на цената на природния газ за октомври
Коментари Харесай

С колко ще поскъпне газа, какви са наличните количества и кога ще заработи газовата връзка?

" Булгаргаз " изиска нарастване на цената на природния газ за октомври с 44% по отношение на в този момент настоящата цена. Компанията, обаче, до този миг не е показала обществено прогнозата си за септември.

Утре следва КЕВР да реши каква да бъде цената на газа през август като се чака нарастването да е до 60%. Ако то бъде признато, то тогава прогнозата за октомври би означавало поевтиняване на газа с 6 на 100. " Булгаргаз " стартира да прави прогнози откакто във вторник ръководителят на КЕВР ги заплаши със наказания.

На днешното държавното управление на съвещание бе решено " Булгаргаз " да бъде подкрепят с 800 млн. лева заем. Служебният министър на енергетиката Росен Христов зави, че не се изключва нито една опция за доставка на газ, в това число и от " Газпром ", като последният вид.

До по кое време имаме количества газ, какъв е дефицитът и по кое време ще бъде пусната газовата връзка с Гърция - вижте детайлностите във включването на Николай Минков.

С отпущането на заем за " Булгаргаз " ще бъдат обезщетени близо 500 млн. лв. невзети доходи на сдружението от клиенти.

" Решението е от изключителна значимост, тъй като заемът от 800 млн.лв ще стабилизира финансово положението на " Булгаргаз " и ще подсигурява сигурността на доставките на природен газ за идния отоплителен сезон. ", сподели служебният министър-председател Гълъб Донев.

Служебният енергиен министър хвърли повече светлина към финансовата тактика на кабинета за излекуване на сдружението.

" Така че заемът, който отпускаме и другите средства, които желаеме да осигурим, са ориентирани напълно за оборотни средства и опцията на " Булгаргаз " да се разплаща със своите контрагенти. Отделно от този заем търсим средства за средносрочно и дълготрайно финансиране от частния бранш, тъй че този заем да бъде върнат на страната в оптимално къси периоди. ", уточни Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката.

Христов изясни за какво към момента не е подписан контракт за танкери с полутечен газ с компанията, уговорена от предходния кабинет.

" Вчера имахме диалог с компанията Ешиниър и ги помолих да удължат периода за приемане на тяхната оферта. Офертата си е на масата, ние я имаме поради. Единствената причина, заради която можем да я откажем са две - или да намерим по-евтин газ отнякъде, или да се окаже по този начин, че този газ не можем да го разтоварим. ", посочи Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката.

В утринния блок на Българска национална телевизия той уточни, че нито една опция за доставка не е изключена.

" На дневен ред стоят безусловно всички вероятни източници, в това число и " Газпром ". Още не сме почнали да търсим контакт, тъй като гледаме да изчерпим всички други разновидности. ", посочи той.

И изясни по какъв начин ще се действа, в случай че се стигне до договаряния с Русия.

" Ако се наложи да водим договаряния с " Газпром ", ще бъде за снабдяване на количествата в границите на съществуващия контракт. Не става въпрос за сключване на някакъв дълготраен контракт. ", уточни Росен Христов.

Той пресметна какъв брой е дефицитът на газ досега. По думите му дефицитът на газ е към 30% от декларираното или плануваното ползване, което почти се равнява на потреблението на " Топлофикация София ". Христов добави, че държавното управление " Петков " не е спирало договарянията с " Газпром ".

" Водени са договаряния, отправени са писма. Платена е колосална сума за адвокатски съвещания, които да поддържат тези договаряния. Преговорите се спрени на една точка, в която " Газпром " не се съгласяват на някакви претенции и от наша страна не е имало различно предложение. ", сподели той.

Христов разкритикува предходния кабинет, че не е довършил газовата връзка с Гърция и отхвърли обвиняванията, че служебният кабинет спъва плана.

" Ако ние искахме да го спрем интерконектора, единственото, което трябваше да създадем, е да вършим това, което правеше предходното държавно управление, т.е. - нищо. Те не са упражнили задоволителен надзор и задоволителен напън, с цел да може този план да върви в границите на някакъв график. ", посочи служебният министър на енергетиката.

Росен Христов съобщи, че чака газовата връзка да бъде пусната в употреба при започване на септември.

Утре се чака гръцката компания AVAX, която строи газовия интерконектор, да показа на среща в президентството графици за довеждане докрай и стартиране в употреба на тръбата, добави още Христов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР