Поради затягането на екологичните изисквания в Европа, автомобилният пазар безвъзвратно

...
Поради затягането на екологичните изисквания в Европа, автомобилният пазар безвъзвратно
Коментари Харесай

Краят на една епоха: още тази есен обикновените автомобили могат да станат по-скъпи от електромобилите

Поради стягането на екологичните условия в Европа, автомобилният пазар окончателно се трансформира. Дори Porsche не можа да премине тестванията на новата инспекция за изхвърляне на нездравословни излъчвания.
Porsche краткотрайно спря продажбите на някои свои модели коли в Европа, заради несъответствието с новите екологични условия, които влизат в действие през месец септември тази година. Моделите Cayenne и Panamera могат да бъдат авансово поръчани, само че съгласно Frankfurter Allgemeine Zeitung, те няма да се появят по-рано от месец март 2019 година. Производителят на спортни коли е първата лястовица на идните промени. Влизат в действие доста твърди ограничавания по отношение на размера на изхвърляните в атмосферата нездравословни субстанции. Това може да промени пазара и даде зелена светлина на превоза с различно гориво.
С какво стартира всичко
През 2015 година експертите от университета на Западна Вирджиния (WVU) хванаха в огромно нарушаване най-големият в света производител на коли – групата Volkswagen, в която взе участие и Porsche. Оказа се, че дизеловите коли на концерна са оборудвани със профилиран програмен продукт, който разпознава по кое време автомобилът е в режим на тестване и за малко време намалява токсичността на изхвърляните газове. Произведени са над 11 милиона сходни автомобила. Измамата е толкоз огромна, че последвалият скандал получи името „Дизелгейт“ – по прилика с със абсурда Уотъргейт, приключил с оставката на Ричард Никсън. А в този случай, да напусне се наложи генералният шеф на автомобилния тръст Мартин Винтеркорн (Martin Winterkorn).

Една година по-късно немското списание Focus организира лично следствие и разбра, че най-големите производители – Audi, Volkswagen, Ford, Daimler – избират да сертифицират своите коли в Люксембург, Холандия или Малта. Списанието назова този развой „Сертификационен туризъм“. В тези страни документите се издават от частни компании, а техните проби са по-различни от интернационалните.

Малко по-късно немската компания Deutsche Umwelthilfe откри, че наличието на азотния оксид (NOX) в изгорелите газове на Opel Zafira се трансформира според от режима на осъществяване на тестванията. Заподозрян бе и американско-италианският алианс Fiat Chrysler (FCA). И най-после лавината на Дизелгейта засегна Mercedes-Benz, BMW, Renault, Nissan и Suzuki. Някои от тези компании непосредствено прибраха колите си, без да чакат появяването на правосъдни искове.
Двойният надзор
Този скандал стана катализатор на процеси, които към този момент бяха назрели: през 2011 година изследователския център на Европейската комисия разгласява проучване, съгласно което, при действителна употреба дизеловите коли надвишават нормите за изхвърляне на нездравословния NOX цели три и половина пъти. Причината за този много чудноват факт е, че общоприетият изпитателен цикъл New European Driving Cycle, определящ техническите характерности на колите, макар че съдържа думата „нов“, е признат през далечната 1970 година. В него има много странни неща. Така да вземем за пример, планува се потребление на ускоряване до 50 км/ч за 26 секунди. Повечето модерни коли за това време от дълго време ще са минали 100 км/ч. Не е за удивление, че в този прекомерно лек режим и надалеч на най-чистите мотори се вписват в условията на стандарта Евро-6.

И какво ще стане, в случай че бъдат пришпорени? Точно това ще покаже Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP) – новата тестова процедура, създадена под егидата на Организация на обединените нации. Тези проби са съобразени със актуалните скорости и действителности. Така да вземем за пример, дистанцията е увеличено двойно, а оптималното ускоряване е увеличено със 150%. Освен това, 44% от тестовото време е планувано за ускоряване на автомобила до 130 км/ч.

WLTP отстрани обичайните трикове на автомобилните производители. Например, start-stop системата, изключваща мотора при прекъсване, към този момент няма да дава опция за набирането на точки. А с цел да не се употребява профилиран програмен продукт, намаляващ излъчванията по време на тестванията, WLTP ще се дублира с RDE (Real Driving Emissions) – инспекция на автомобила непосредствено на трасето благодарение на преносим газоанализатор.

Условията на RDE са още по-твърди: температурни разлики от -7 до +35 градуса, скорост до 160 км/ч. Тестват се освен олекотените модели, само че и тежките версии на колите.

Според FAZ, Porsche просто не е дооценила размера на работата, която би трябвало да бъде свършена с цел да има сходство с новите стандарти. Бензиновите мотори ще би трябвало да имат специфични филтри за твърдите частици, а мощните дизели – комбинирана система, предвиждаща освен впръскването на добавката AdBlue, само че и потреблението на каталитичен конвертор.
Алтернативното бъдеще
Рамките на разрешеното за дизеловите мотори непрестанно се стесняват. Докато през 2015 година междинното значение на въглеродния диоксид не трябваше да надвишава 130 грама на километър, за 2020 година това значение е към този момент 95 грама на километър. Концерните ще би трябвало да дават от ден на ден средства в създаването на нови системи за пречистване на излъчванията. Това освен сигурно ще оскъпи колите с ДВГ, само че и ги лишава от вероятност. Става ясно, че с всяка минала година екологичните стандарти ще стават все по-строги, а капацитетът за модернизиране на ДВГ скоро ще бъде привършен.

В тези условия всички огромни автомобилни производители ще уголемяват продуктовите си гами с модели, употребяващи различно гориво. Концернът Volvo разгласи, че още от 2019 година всички коли от тази марка ще имат електродвигатели като главно задвижване или като допълнение към ДВГ. Volkswagen ще разчита на природния газ: през 2017 година концернът взе присъединяване в контракта за създаване на мрежа за зареждане с полутечен природен газ на територията на Германия.

Новите стандарти ще работят освен на територията на Евросъюза, само че и в Китай, Индия, Южна Корея, Австралия и ЮАР. С изключение на Съединени американски щати, където се приготвя личен народен правилник.

В тези условия, акцентът пада върху електрическите автомобили и в близко бъдеще – тяхното зареждане със зелена сила. В това отношение бъдещето настава по-бързо от предстоящото.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР