Поради огромния интерес към темата за пълнозърнестите храни д-р Мария

...
Поради огромния интерес към темата за пълнозърнестите храни д-р Мария
Коментари Харесай

Каква е разликата между белия и кафявия ориз?

Поради големия интерес към тематиката за пълнозърнестите храни доктор Мария Николова на драго сърце отговори и на вашите последни въпроси.

Всички пълнозърнести храни ли са добър източник на фибри?

Пълнозърнестите зърнени храни са добър източник на разтворими и неразтворими фибри. Различните типове пълнозърнести зърнени храни са надлежно и снабдител на разнообразни количества и видове фибри в нашата диета. Една порция пълнозърнеста зърнена храна е 16 грама, която доставя от 0,5 до към 3 грама фибри.

Но някои консуматори неправилно считат, че дадена храна не е пълнозърнеста, ръководейки се само от наличието на фибри в нея. Различните видове пълнозърнести храни съдържат друго количество фибри - някои повече, други по-малко, тъй че наличието на фибри единствено по себе си не може да се употребява като единствен индикатор, сочещ дали даденият артикул е пълнозърнест или не. Не бива да се не помни, че пълнозърнестите зърнени храни с изключение на добър източник на фибри са и отличен снабдител на редица витамини, минерали и биологично дейни субстанции, които значително дефинират и тяхната хранителна компактност (високо наличие на биологично дейни вещества).

Какви витамини можем да си набавим по натурален метод, консумирайки повече пълнозърнести зърнени храни?

Пълнозърнестите зърнени храни се отличават с високо наличие на витамини от група В (тиамин, ниацин, рибофлавин, фолиева и пантотенова киселина); минерали - калций, магнезий, калий, натрий, фосфор и желязо; високи равнища на амино-кислините аргинин и лизин и на токофероли и мазнини (обичайно към 3%, а в овеса до 7,5%). Откриват се голям брой фитохимикали, някои от които са всекидневно срещани в зърнените храни, като фитатите и фенолните съединения, а други, като авентрамицидите и авеналумичната киселина са неповторими за пълнозърнестите зърнени храни и са виновни за високата им антиоксидантна интензивност.

Пълнозърнестите храни имат по-голяма хранителна или енергийна стойност?

Пълнозърнестите зърнени храни са с избрана енергийна компактност, само че са богати и на редица биологично-активни субстанции, което ги трансформира и в храни с извънредно висока хранителна компактност.Някои консуматори неправилно считат, че дадена храна не е пълнозърнеста, ръководейки се само от наличието на фибри в нея. Зърнените храни – пшеница, ориз, царевица, ечемик, овес, просо, елда, амарант, заемат значимо място в изхранването на човечеството от най-стари времена и обезпечават към 50% от дневния енергиен банкет в България, а също по този начин и в останалите развити страни в Европа и Северна Америка. При обикновено смесено хранене, със зърнените храни се обезпечават не по-малко от 1/3 от дневните белтъци. Ценен източник са на витамини - В1, В2, В6, РР, Е, биотин пантотенова киселина.

Пълнозърнестите зърнени храни не съдържат едно " магическо хранително вещество ", което се бори с заболяванията и усъвършенства здравето. Изключително значимо е да се подчертае, че протективните резултати на пълнозърнестите храни се дължат на синергичния резултат на всички биологично дейни нутриенти откривани в тях и то в цялостната и точна съразмерност.

Каква е разликата сред белия и кафявия ориз. С какво кафявият е по-полезен?

Когато става въпрос за ориз, външният тип лъже. Шеф-готвачите избират, като доста по-атрактивен и добре изглеждащ на фотография, пухкавия бял ориз. Кафявият ориз, обаче, спрямо белия ориз, печели като най-хубавия и здравословен хранителен избор по ред други аргументи. Много проучвания сочат, че цветът не е единственият фактор, който отличава тези два съществени вида ориз. Кафявият и белият ориз оказват разнообразни резултати върху нашето здраве.

Кафявият ориз има повече фибри, в сравнение с белият ориз и това е резултат и от другите способи на култивиране на двата вида. Белият е кафяв ориз, който е минал през някои промени в процеса на преправянето си. При кафявия ориз всекидневно се отстранява единствено обвивката му, в която е расъл, до момента в който белият е гладък, варен или леко сварен. Отстранени са триците му, до момента в който те са безусловно непокътнати и непроменени в състава на кафявия ориз и по този начин той се трансформира в един отличен и здравословен източник на фибри. Кафявият ориз е с високо наличие на магнезий, манган и цинк, до момента в който белият е с понижено наличие на тези минерали, само че от време на време се обогатява в допълнение с желязо и някои витамини. Кафявият ориз е пълнозърнест и единствено под формата на зърна, които съдържат витамин Е.Зърнените храни – пшеница, ориз, царевица, ечемик, овес, просо, елда, амарант, заемат значимо място в изхранването на човечеството от най-стари времена...Кафявият ориз и белият ориз имат сходни количества калории (имат разлика от 20 килокалории в интерес на белия ориз – 110 vs. 130 Kcal), въглехидрати, мазнини и протеини. Разликата сред двата е в преработката и хранителната им стойност. Ако най-външният пласт на зърното от ориз (обвивката ) се отстранява, резултатът е кафяв ориз. Ако се отстранят и триците и пластовете под тях, резултатът е бял ориз. Няколко витамина и хранителни минерали се губят и в последващия развой на гланциране. Една част от тези изчезнали хранителни субстанции, като да вземем за пример B1, B3, както и желязо, от време на време се прибавя назад в белия ориз което го прави " обогатен ".

Д-р Мария Николова е приключила медицина през 2004 година в Медицински Университет – София. След това се е обучавала в Медицински Университет – Виена, Австрия, компетентност „ Хранене и диететика ”. От 2005 година работи като диетолог в България и е член на редица български и интернационалните научни организации, също така има и над 30 научни участия и изявления у нас и в чужбина.

за пълнозърнестите храни от първото ни изявление с доктор Николова.



Автор: Зрънце по зрънце
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР