Поръчката за доставка на 16 нови електрически мотрисни влака на

...
Поръчката за доставка на 16 нови електрически мотрисни влака на
Коментари Харесай

Поръчката за мотриси на стойност над 246 млн. лева е прекратена

Поръчката за доставка на 16 нови електрически мотрисни влака на стойност 246,8 млн. лв. без Данък добавена стойност е прекъсната. Решението е на Любен Нанов – шеф на  „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД.  
Оновната причина е, че до края на надпреварата
Първоначалните оферти за присъединяване в двуетапната процедура са три. Едната е подадено от консорциума „ СТБ Трейнс “ с членове „ Сименс Мобилити “ Австрия и „ Сименс Мобилити “ ЕООД. Втората – от „ Алстом Феровиария С.п.А “ - Румъния. И третата – от консорциум сред „ Щадлер “ Полска, „ Щадлер Буснанг AГ “ и „ Щадлер Сървис АТ “.
Тримата претенденти са поканени да подадат предложения и да  преговарят.
На договаряния обаче се явяват единствено от консорциум „ СТБ Трейнс “. Те оферират единична цена за мотриса цена от 16,4 млн. лв. без Данък добавена стойност. Така общата стойност на 16-те става над 262,8 млн. лева – т.е. с над 16 млн. лева по-скъпа от прогнозната.
„ Сключването на контракт с единствения участник, позволен до оценяване и класиране в процедура на договаряне с предварителна покана за присъединяване, където определеният аршин за възлагане е „ оптимално съответствие качество/цена ” и когато на пазара обективно съществуват по-голям брой евентуални и заинтригувани реализатори води до състояние, при което не може да бъде реализирано съпоставяне на най-малко две и повече подобаващи предложения, с цел да се избере стопански най-изгодната, което нарушава правилото на свободна конкуренция “, е обосновката на шефа, с която той приключва поръчката.
Според него свободната конкуренция обезпечава състезателност сред претенденти, като съществуването на повече от една оферта обезпечава опция за приемане на по-добри механически и ценови оферти. От значително значение е и фактът, че препоръчаната от участника Консорциум ДЗЗД „ СТБ Трейнс “ цена надвишава плануванаъа планирана стойност за осъществяването на публичната поръчка, добавя Нанов в решението си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР