Поправки в правилата за ползване на интернет магазина за браузъра

...
Поправки в правилата за ползване на интернет магазина за браузъра
Коментари Харесай

Google забранява окончателно външните разширения за Chrome

Поправки в разпоредбите за прилагане на интернет магазина за браузъра Chrome разгласи Гугъл. В сходство с тях потребителите към този момент няма да могат да конфигурират разширения и приложения, създадени от трети страни. От там изясняват нуждата от промяната с грижа за сигурността на ползващите браузъра.

Преди разработчиците имаха опцията посредством специфични указания да разположат на собствен уебсайт бутон, натискането на който отваря прозорец с предложение за събаряне на уголемение, без да се посещава формалния магазин на браузъра – Chrome Web Store. Тази опция се споделя inline instalation и тя се за пръв път се появи през 2011 година

От 12 юни е неразрешена inline инсталацията на нови разширения, като потребителите се препращат към онлайн магазина. От 12 септември пък се възнамерява цялостно елиминиране на тази опция и за всички останали такива.

Възможността за вграждане на инсталатор за разширения на разнообразни уеб сайтове бе осъществена за по-удобното им разпространяване. Без нея, за разкриване на скоро оповестен артикул, потребителят би трябвало да посети формалния магазин и да тества разнообразни разновидности, преди да открие това което му е належащо.

 От есента Chrome Web Store ще е единственият източник за разширения.

Inline инсталацията позволяваше на разработчиците независимо да популяризират своите артикули, а крайните консуматори да стартират да ги употребяват след натискане на един бутон.

През последните няколко години обаче се появиха подправени страници приканващи потребителите да конфигурират съмнителни разширения. Например на уебсайт, имитиращ снабдител на поточно видео, може да се изобрази известие, че версията Flash Player-а е остаряла и че човек би трябвало да кликне на избран линк, с цел да я обнови. Въпросната връзка, несъмнено, не води към нова версия на Flash, а към зловредно уголемение.

Гугъл стартира да се бори с тази тактичност още през 2015 година Мащабът на казуса обаче се е оказал прекомерно огромен и в последна сметка от там са взели решение да прибегнат до по-радикална мярка.

От компанията поучават разработчиците да проучат по какъв начин да опишат най-добре продуктите си в Chrome Web Store, както и да употребяват банери на уеб страниците си, които да пренасочват потребителите към съответните разширения.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР