Помните ли робота-убиец T-1000 от втората част на филма Терминатор“,

...
Помните ли робота-убиец T-1000 от втората част на филма Терминатор“,
Коментари Харесай

С AI в арсенала си българската Kikimora.io се готви да покори пазар за стотици милиарди

Помните ли робота-убиец T-1000 от втората част на кино лентата „ Терминатор “, който е кадърен за секунди да трансформира формата си? Прави това, с цел да се приспособява към разнообразни обстановки и по този начин да се приближи до своята цел и да я убие. Сега си представете, че нещо такова – въпреки и надалеч от този първично плашещ сюжет – към този момент се случва, най-малко в частта промяна за сполучлива атака… хакерска атака. 

Не, тази публикация няма да се занимава с естествения човешки боязън от непознатото бъдеще и „ умните “ технологии, които ще го обитават паралелно с хората. Обръща внимание обаче на действителните използва на изкуствения разсъдък в настоящо време и още повече на потреблението му за положително. Както и на опцията с негова помощ да бъдат спестени доста непотребни разноски и главоболия. 

Изкуственият разсъдък отвори нови благоприятни условия, като към този момент съвсем всеки може да открие по какъв начин да проникне в дадена платформа с няколко въпроса и да пробие отбраната на компаниите. Респективно следим и повече офанзиви. Но това не е всичко “, разяснява Красимир Коцев, създател и изпълнителен шеф на компанията за осведомителна сигурност SoCyber и на новоучредената Kikimora.io.

Той дава образец с настоящите хакерски атаки, основани на обществено инженерство посредством AI фишинг/voice impersonation/кражба на глас и deep fake (кражба на облика на различен човек). Тяхна жертва към този момент станаха висши политически фигури, само че евентуално под ударите им може да попадне всеки.
Обезпокоително е, че основаването на наличие от AI е на един клик разстояние от всеки
Отделно от това, зловредният програмен продукт също стартира всеобщо да се трансформира и приспособява в действително време, употребявайки изкуствен интелект, като по този метод не разрешава на защитните системи да засекат аномалии в софтуерния код “, споделя още Красимир Коцев.

Тъкмо тук може да се направи аналогията с кино лентата „ Терминатор “. На правилото на към този момент упоменатата промяна на робота действа и зловредният код, основан на изкуствен интелект – „ той просто трансформира изходния си код независимо и извънредно бързо “, акцентира специалистът по киберсигурност. Щетите за една сполучливо атакувана организация могат да доближат стотици хиляди, в случай че не и повече. 

Добрата вест е, че фирмите за киберсигурност също употребяват изкуствен интелект, благодарение на който градят отбраните от хакерски атаки. Такъв артикул в арсенала си към този момент има екипът на Красимир Коцев – платформата Kikimora.io, за която Economic.bg към този момент описа. Новото в тази ситуация е сполучливото привличане на вложения от близо 1 млн. евро, с които стартъпът ще развива новаторския си услуга. 

Припомняме, че предходната година, когато компанията разгласи продукта си и заяви за първите привлечени 75 хиляди евро, даде сигнал, че към този момент се оглежда за в допълнение финансиране. Очакванията тогава бяха за към 450 хиляди евро пресен капитал. Двойно по-голямата инвестиция в този момент е сигнал за капацитета на Kikimora.io.
Какво притегли вложителите?
От една страна е пазарът на киберсигурността, който се чака да доближи 400 милиарда $ до 2030 година От друга, не може да се пренебрегне явният интерес към компании за изкуствен интелект през последната година. 

Ние сътворяваме артикул, който не просто ще промени метода на ръководство на уязвимостите, само че посредством изкуствен интелект ще сътвори нова система за приоритизация и премерване на сериозните такива. Това на процедура ще покаже риска за всяка една организация в подтекста на тяхната бизнес логичност, инфраструктура и равнище на защитеност “, изяснява Красимир Коцев.

Той и екипът му имат вяра, че методът в сигурността би трябвало да се промени от „ универсално хапче за всички случаи “ към риск основан метод, при който оценката на риска от една накърнимост или проблем със сигурността се базира на няколко съществени вектора:
Threat intelligence данни, или кой и какъв брой постоянно би имал мотивация да хакне дадената организация, до каква степен тази накърнимост е интензивно атакувана в промишлеността и с какъв триумф.Приоритетът на засегнатата система за компанията консуматор – една и съща накърнимост би имала радикално друго влияние, според от това дали визира да вземем за пример ERP системата на една организация или преносим компютър в административния офис.Нивото на защитеност и разобличаване (exposure) на съответната система и отношението на казуса към към този момент приложените ограничения за сигурност. 
„ По този метод, в случай че вземем за образец една енергийна компания, в която броят на уязвимостите елементарно би могъл да доближи десетки хиляди, нашата интелигентна Kikimora би свела фокуса върху едвам няколко десетки уязвимости, които фактически могат да навредят на компанията. По този метод една компания би икономисала големи разноски за действен разбор на данните и би понижила периода за премахване на проблемите до няколко пъти. “ 

В момента ползата към промишлеността на киберсигурността е доста огромен, в това число и заради навлизането на регулации и закони в региона (NIS 2, The Cybersecurity Act, PSD3, GDPR, HIPAA, DSA и др.), които ще задължат бизнеса да се погрижи по-добре за осведомителната си сигурност. 

Смятам, че това е и голям претекст за повече вложители да изявят предпочитание да се включат в капиталовия рунд “, споделя Красимир Коцев. 
Kikimora, която пести пари на бизнеса 
За момента Kikimora.io е в най-базовия си вид, или по този начин нареченото MVP, само че даже и по този начин съумява да взема решение проблеми на бизнесите. Текущите клиенти споделят, че не просто имат по-добра видимост на уязвимости, само че и елементарно и бързо взимат решения с коя накърнимост да стартират и по какъв начин да приоритизират по-добре ресурсите си. 

По-големите ни клиенти към този момент я употребяват в цялостния и потенциал, а спестените им разноски са десетки хиляди “, споделя Красимир Коцев. 

Основният потребителски таргет на Kikimora.io са компании с над 500 чиновници, в които има системи и предпазване на данни и разнообразни приложения за вътрешна приложимост. Такива са най-много софтуерните компании, енергийните, тези в секторите опазване на здравето, IT, финансови и финтех услуги, превоз.

Компанията към този момент създава функционалности, които ще създадат платформата подобаваща и за по-малки компании – като инструмента, Integrated Consulting, който разрешава да се ревизира сигурността на обособени по-малки съставни елементи от обещано приложение или инфраструктура в границите на няколко часа, без да е належащо да се прави повсеместен одит по сигурността, Penetration Test или Vulnerability Scan в компанията. 

Скоро платформата ще е напълно основана на изкуствен интелект, което ще разреши за още по-бърз и най-благоприятен развой. “

Към днешна дата Kikimora генерира доходи от няколко клиента на абонаментна база (абонаментите варират сред $159 и $740). Приходите за 2024 година се чака да надвишават 350 хиляди лева, а в идващите 5 години прогнозата е за плевел напредък и прескачане на границата от 18 млн. лева, достигайки CAGR от 166% за интервала. 
Как ще се случи това? 
Привлеченото финансиране от 1 млн. евро ще помогне за усъвършенстване на платформата Kikimora.io, разширение на интернационалното наличие и вложения в развиването на изкуствения разсъдък. Средствата ще бъдат ориентирани също към подсилване на марката и одобряване на пазара.

Приоритетен пазар за компанията е Англия, известна с националната си политика в региона на киберсигурността и упоритостта си да бъде водач в бранша. Страната е и добър трамплин за бизнес оттатък Океана.

„ Взимайки поради, че два от главните ни пазара са финансова промишленост и сериозна инфраструктура, отчитаме Англия като добър евентуален пазар. Германия и България също ще са пазари, в които желаеме да се развиваме, само че там ще таргетираме по-малки организации, профилирани в създаването на програмен продукт “, изяснява Красимир Коцев.

По думите му България остава основен пазар, изключително по линия на консултантската активност на SoCyber.

Твърдо решени сме да нареждаме България като водач в услугите на киберсигурността и изцяло да накараме компаниите да осъзнаят критичността на цифровата сигурност. “

В момента целият екип на компанията е към 15 индивида, като половината от тях работят по плана Kikimora.io. От началото на годината ще бъдат отворени 6 нови позиции – както софтуерни, по този начин и в посока бизнес развиване и търговия. 

„ Ресурсите, с цел да се построи AI, от една страна са вложение в верните чиновници. Все още е мъчно да се намират специалисти, които могат да построяват логаритми за машинно образование (data scientists), а в допълнение, когато създаваш изкуствен интелект, не просто би трябвало да построиш логаритъма, само че и да го тренираш с доста данни. Това изисква време и спомагателен запас. Голяма част от данните е належащо да се закупят от външни източници. Отделно от тематиката изкуствен интелект огромна част от разноските са свързани и със същинското писане на софтуерния код. “

Когато извърши задачите си, компанията възнамерява привличане на рунд финансиране от порядъка на 4 – 5 милиона евро, само че за това е към момента рано. Обмисля се и опцията за обществено търгуване на сдружението – на пазара BEAM на Българската фондова борса, само че „ обследваме вариантите на борсата във Франкфурт и Лондон “. 

Именно предвид на предстоящите спомагателни вложения в бъдеще, компанията още в този момент предприе стратегическо корпоративно преструктуриране. През декември 2023 година Kikimora.io и SoCyber се трансформираха надлежно в акционерно сдружение и дъщерна компания – първата е по-скоро софтуерна компания, до момента в който втората ще продължи да се развива в консултантския бизнес.

Kikimora.io е артикул с висока добавена стойност и поради че чакаме спомагателни вложения в бъдеще, а и предвид на капацитета за обществено предложение и продажба на дялове, преструктурирането в акционерно сдружение е по-подходящо и ще разреши по-лесно финансово показване, основаване и ръководство на бюджети, в това число по-добро ръководство на маркетинг, брандинг и на комерсиалната активност. “

Основана през 2018 година от специалиста по мрежова сигурност Красимир Коцев, компанията SoCyber, създала софтуера Kikimora.io, приключва първия си инвеститорски рунд през април 2022 година с финансиране от IMPETUS Capital. С привлечените тогава 150 хиляди лева даде начален подтик на новия си програмен продукт и стратегическото разширение на компанията на интернационалните пазари, в това число Съединени американски щати, Обединеното кралство и Германия са реализирани. 

Водещият вложител във втория рунд е Vitosha Venture Partners. Според тях Kikimora.io е добре позиционирана да извлече облага от бързоразвиващия се пазар на киберсигурност, предстоящ да доближи 400 милиарда $ до 2030 година Камен Банковски от Vitosha Venture Partners акцентира значимия опит и схващане на проблемите в киберсигурността от страна на екипа.

IMPETUS Capital, инвестиращи спомагателни 200 хиляди евро, продължава да поддържа компанията, защото тя предлага дейно решение за разбор на киберсигурността и ръководство на уязвимости. Директорът на групата, Виктор Манев, акцентира нуждата от бърз и ефикасен разбор без непотребни разноски.

Чрез Seedblink Kikimora.io събра спомагателни 103 хиляди евро от ангел вложители, като Ива Ташева и Бойчо Бойчев, които общо способстваха със сума от 80 хиляди евро.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР