Поправка на поправката за прокурора, който ще разследва главния обвинител,

...
Поправка на поправката за прокурора, който ще разследва главния обвинител,
Коментари Харесай

ГЕРБ поправя поправката за разследващ прокурор

Поправка на поправката за прокурора, който ще проверява основния обвинител, внесе ГЕРБ. Причината е, че Венецианската комисия отхвърли първите хрумвания на ръководещите. Сега те оферират фигурата, която ще проверява обвинител №1, да може да ревизира и заместниците му. Предложението в Наказателно-процесуален кодекс е импортирано сред първото и второто четене на промените.

Бъдещият проверяващ обвинител ще бъде номиниран от най-малко шестима членове от целия Висш съдебен съвет, т.е. освен от прокурорската, само че и от съдийската гилдия. Първоначалният вид бе номинации да вършат шестима членове на Прокурорската гилдия на кадровия орган. Магистратите могат и сами да се оферират за тази служба.

Друга смяна е обвързвана с болшинството, с което ще се избира прокурорът, проверяващ основния. Въвежда се условие за най-малко 15 гласа от общо 25 членове на съвета. Когато при първото гласоподаване никой не получи най-малко 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж сред двамата претенденти с най-вече гласове.

 ГЕРБ оферират още и по-кратък мандат на прокурора, проверяващ обвинител №1. Първоначалната концепция беше той да е 7 години, колкото е на основния прокурор, в този момент е за 5 години.

Друго изменение е, че за проверяващия основния прокурор се вкарва правосъден надзор над възможни отводи за формиране на досъдебно произвеждане против обвинител №1 или негов заместител. Предвижда се постановлението за отвод да се апелира пред Специализирания углавен съд в седемдневен период от приемането на преписа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР