Цялата военно-техническа помощ, която ние сме дали и даваме на

...
Цялата военно-техническа помощ, която ние сме дали и даваме на
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Помощта, която ние сме дали и даваме на Украйна, не е безвъзмездна

Ц ялата военно-техническа помощ, която ние сме дали и даваме на Украйна, не е безплатна , сподели служебният министър на защитата Атанас Запрянов в ефира на .

Запрянов изясни, че имаме три канала на възмездяване. „ По отношение на европейския инструмент за мир към 7 млн. евро към този момент са ни одобрени да ни бъдат върнати назад. От интернационалното финансово подкрепяне от Съединени американски щати също имаме много сензитивна сума като отплата. Получаваме отплата и от съюзни страни, които не могат да дават въоръжение и техника на Украйна, компенсират съдружниците, в това число нас, с финансови средства ", добави той. 

На Украйна даваме военна техника, част от боеприпасите, някои от средствата ни за противовъздушна защита, които са неизправни. Ние помагане на една страна, жертва на експанзия, по разпоредбите на интернационалното право. Няма за какво да се тормозят българските жители, разяснява Запрянов.

За отхвърли на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Запрянов сподели, че това е негово право. „ Някои страни са показани единствено от президентите си с делегации, някои единствено от министър-председатели. В светлината на това, че честваме 75 години от основаването на НАТО и 20 години от участието на България в НАТО държавното управление реши да предложения президента да води делегацията. Така нашата делегация щеше да е на равнище президент и министър-председател “, добави той.

Припомняме, че през вчерашния ден президентът Румен Радев не одобри предлагането на Министерския съвет да управлява българската делегация и да взе участие в срещата на държавните и държавни ръководители във Вашингтон. В Брюксел служебният министър председател Димитър Главчев удостовери по-късно, че той ще води българската делегация за Срещата на върха на НАТО при започване на юли.

Според Запрянов не е проблем, че президентът няма да отиде във Вашингтон. „ Президентската институция е получавала и има всички документи, по които е създадена и националната ни позиция. Смятаме, че тя отразява в цялостна степен националния ни интерес и пази България “, изясни служебният министър на защитата.

„ НАТО продължава да смята експанзията на Русия като спор сред Украйна и Русия и по никакъв метод не е директен участник в тази война и няма да бъде директен участник. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, тъй като става въпрос за интернационалните правила и правила в отбрана на териториалната целокупност на Украйна, според интернационалното право. Такава ще бъде и позицията, която ще бъде изразена и препотвърдена във Вашингтон от страни и държавни ръководители ", добави той. 

* Във видеото: Запрянов:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР