Понятието лош фен става все по-често срещано в дискусиите на

...
Понятието лош фен става все по-често срещано в дискусиите на
Коментари Харесай

Лошият фен - зрителят, който харесва антигероите

Понятието " неприятен почитател " става все по-често срещано в полемиките на телевизионните критици. Емили Нусбаум, ефирен критик за The New Yorker, вкарва термина през 2014 година, с цел да опише почитатели, които гледат излъчвания по неправилни аргументи или се ангажират с проблематично държание. Лош почитател може да бъде човек, който гледа обещано предаване единствено с цел да поддържа злодея или който показва последна ненавист към избран воин. Терминът се употребява и за разказване на почитатели, които се ангажират с токсично държание онлайн, като да вземем за пример тормоз или кибертормоз. Като цяло неприятният почитател може да се дефинира като човек, чието държание надвишава елементарния възторг към обещано предаване или воин и става нездравословно или разрушително за фендъма или обществото като цяло.

Примери за държание на неприятен почитател са реакциите против Скайлър Уайт (в ролята Ана Гън), брачната половинка на основния воин в телевизионния сериал Breaking Bad („ В обувките на Сатаната " ), която често е подложена на критика и даже унизена от феновете поради дейностите си в сериала. Феноменът на " неприятния почитател " се следи и във връзка с антигероите в драмите, като някои фенове възхваляват тези морално двусмислени персонажи и не обръщат внимание на проблематичното им държание. Освен това някои почитатели се ангажират с държание на " пазачи ", като изключват други хора въз основа на равнището на техните познания или възторг.

Негативното влияние на неприятните почитатели върху фендъма и обществото като цяло не може да бъде пресилено. Поведението им може да докара до онлайн тормоз и издевателства със съществени последствия за психологичното здраве и благополучието на тези, към които са ориентирани. Освен това неприятните почитатели могат да основат токсична среда във фендъма, което го прави по-малко привлекателен и приобщаващ за останалите. Това може да докара до изключване на разнообразни гласове и гледни точки, ограничавайки капацитета за смислени полемики и ангажираност.

Психологията зад неприятния фендъм

Феноменът на " неприятния почитател " е предмет на доста полемики през последните години. Емили Нусбаум вкарва този термин, с цел да опише феновете, които са сериозни към сюжетните решения или героите, постоянно до степен на тормоз. Това държание може да се изясни с психологическия феномен на идентификацията с фендъм, при който хората изпитват мощно възприятие на принадлежност към избрана група. Когато даден сериал или воин не подхожда на техните упования или полезности, те могат да почувстват изменничество и да реагират отрицателно.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by ☆ marv (@bedofrosaries)

Груповата еднаквост и конформизмът също играят значима роля в неприятния фендъм. Феновете постоянно се преценяват с мненията и държанието на своите сътрудници, създавайки колективен нрав, който може да докара до токсично държание по отношение на тези, които не споделят същите възгледи. Социалните медии и онлайн общностите задълбочават това събитие, предоставяйки на почитателите платформа за изложение на мнение и свързване със съидейници.

Важно е да се означи, че понятието " неприятен почитател " е субективно и може да варира според от фендъма и неговите правила. Някои фендъми могат да ценят сериозния разбор и дебатите, до момента в който други могат да дават приоритет на лоялността и позитивизма. Въпреки това концепцията за " добър " или " неприятен " почитател може да сътвори чувство за изключване и подчиненост в общността, изключително за новодошлите или инцидентните почитатели, които може да не са толкоз ангажирани. В последна сметка от обособените хора и общности зависи да култивират здравословна и приобщаваща фендъм просвета, която цени разнообразието от отзиви и уважителния дискурс.

Въздействието на неприятните почитатели върху фендъма и обществото

Една от главните последствия е отчуждаването на нови и евентуални фенове. Когато " неприятните почитатели " преобладават в даден фендъм, това може да сътвори неприветлива среда за новодошлите и да ги откаже от присъединяване [15]. Това освен лимитира развиването на фендъма, само че и затвърждава отрицателните стандарти за фенската просвета.

Друга последица е токсичността и враждебността, които, в последна сметка, да доведат до раздробяване на общността и до загуба на възприятието за споделено наслаждение, което е отличителна линия на " фендъма ". И най-после, феноменът " неприятен почитател " може да жигосах фендъма и фенската просвета като цяло. Възприемането му като завладяващ, обществено неуместен или даже рискови може да докара до заклеймяване и маргинализиране на фендъма и тези, които вземат участие.     

 
Кои са най-хубавите сериали на 21. век съгласно BBC
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР