Понякога, въпреки мрачните прогнози, се оказва, че положението у нас

...
Понякога, въпреки мрачните прогнози, се оказва, че положението у нас
Коментари Харесай

България и Италия са с най-малко затлъстели хора в ЕС

Понякога, макар мрачните прогнози, се оказва, че ситуацията у нас надалеч не е единствено в палитрата на черното и бялото. На картата на Европа България има с какво да се открои. Този път става дума за добра вест на фона на коронакризата, политическото лъкатушене и поразклатеното ментално здраве на хората у нас.

Над половината от възрастните в Европейски Съюз са с наднормено тегло, демонстрират недвусмислено първите резултати от Европейско изследване за здравето (EHIS), оповестено от Евростат. Положителните новини са, че България заема 17-а позиция от 30 изследвани страни по наднормено тегло, само че е на 28-мо място по затлъстяване със единствено 13%. По-малък брой цялостни хора има единствено в Италия - 11%, сочи изследването.

Делът на хората с наднормено тегло в Европейски Съюз варира в обособените държави-членки, като най-високият дял е регистриран в Хърватия и Малта, където те са 65% от възрастните. Най-ниските дялове са регистрирани в Италия (46%), Франция (47%) и Люксембург (48%).

Проучването демонстрира, че колкото повече се качва възрастовата група, толкоз по-висок е делът на хората с наднормено тегло: най-нисък е делът на тези сред 18 и 24 години (25%), до момента в който тези на възраст от 65 до 74 години са с най-голям дял (66%). Процентът на затлъстяването е надлежно 6% против 22%.

Наблюдава се, че делът на затлъстелите хора понижава с повишението на просветителното равнище: до момента в който процентът измежду тези с ниско равнище на обучение е бил 59% през 2019 година, той е бил 54% за тези със приблизително обучение и 44% за възрастни с високо равнище на обучение.

Във всички страни членки на Европейски Съюз с по-висок дял с наднормено тегло са мъжете през 2019 година, като най-голяма разлика е записана в в Люксембург (59% от мъжете против 38% от жените), Чехия (70% против 51%), Кипър (59% против 41%) и България (68% против 48%).

У нас има защо да се поздравим, само че е значимо да си напомним, че е от значително значение да се грижим за здравето си -  както за физическото, по този начин и за психическото, Само така  ще бъдем в положение да водим пълностоен метод на живот, без да се съпоставяме ненужно с останалите.

 
6 от най-устойчивите храни в света
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР