Ирландия,Норвегия и Испания планират официално да признаят съществуването на държавата

...
Ирландия,Норвегия и Испания планират официално да признаят съществуването на държавата
Коментари Харесай

Ще има последствия. Ирландия, Норвегия и Испания признават държавата Палестина

Ирландия, Норвегия и Испания възнамеряват публично да признаят съществуването на страната Палестина . Премиерите на трите страни потвърдиха това в сряда, а решението им публично ще влезе в действие на 28 май. Израел реагира остро на новината.

Това се случва на фона на продължаващата в Газа, почнала след нападението на палестинската формация. Те убиха над 1200 души, а над 250 взеха за заложници. В отговор Тел Авив стартира военна акция против Хамас, която е определяна за терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Израел и други страни.

" Решението за две страни е единственият жизнерадостен път към мира както за Израел, по този начин и за Палестина ", сподели норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде . " В този сериозен миг ние признаваме Палестина в поддръжка на работата по повсеместен проект за мир в района. "

Норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стор съобщи, че продължаващата война в Газа е посочила " кристално ясно ", че постигането на мир и непоклатимост би трябвало да се основава на решение на палестинския въпрос.

Ирландският министър-председател Саймън Харис също сподели, че страната ще признае палестинска страна.

Харис напомни гласуването на Общото заседание на Организация на обединените нации при започване на май, когато 143 страни гласоподаваха в поддръжка на резолюция, предоставяща на Палестина уголемен статут в организацията.

През последните седмици интернационалната поддръжка за основаване на палестинска.

" Палестинците в Газа изпитват най-ужасяващите премеждия, ограничения и апетит ", означи Харис. " В действително време се разпростира филантропична злополука, невъобразима за множеството хора и неприемлива за всички. "
 Испанският министър председател афишира решението на държавното управление в Мадрид да признае Палестина за страна, 22 май 2024 година
Междувременно испанският министър-председател Педро Санчес също удостовери, че страната му ще признае страната Палестина на 28 май.

" Ще признаем Палестина по доста аргументи, които могат да бъдат изразени с три думи: мир, правдивост и поредност ", сподели той. " Трябва да сме сигурни, че решението за две страни се съблюдава и би трябвало да има взаимни гаранции за сигурност. "
" Израел няма да отстъпи "
В отговор Израел заяви, че изтегля своите посланици пратеници в Ирландия и Норвегия " за незабавни съвещания ".

" Изпращам ясно обръщение на Ирландия и Норвегия: Израел няма да отстъпи пред тези, които подкопават суверенитета му и заплашват сигурността му ", съобщи външният министър Израел Кац .

По думите му " Израел няма да стои безразличен - ще има други съществени последици ".

Според Кац решението на Испания, Ирландия и Норвегия изпраща обръщение към палестинците и света, че " тероризмът е оневинен ".
 Израелският външен министър Израел Кац на съвещание на Организация на обединените нации, 11 март 2024 година
" След като терористичната организация Хамас извърши най-голямото всеобщо ликвидиране на евреи след Холокоста, откакто извърши отвратителни полови закононарушения, на които стана очевидец целият свят, тези страни взеха решение да възнаградят Хамас и Иран, като признаят палестинска страна ", сподели още израелският външен министър.

Той счита, че признаването на палестинска страна подкопава напъните за връщане на останалите в плен 128 заложници, предизвиква Иран и Хамас, подкопават възможностите за мир в района и слага под въпрос правото на Израел на самоотбрана.

Досега единствено девет европейски страни подкрепяха палестинската държавност. Повечето от тях са взели това решение още през 1988 година, когато бяха част от някогашния социалистически лагер. Сред тях е и България . Обединеното кралство и Съединени американски щати не признават публично Палестинската страна.

Преди дни основния прокурор към Международния углавен съд (МНС) Карим Хан изиска на Бенямин Нетаняху , израелския боен министър Йоав Галант и водачите на Хамас - Яхия Синуар , Мохамед Дейф и Исмаил Хания . В настояването си той твърди, че има рационални учредения да се счита, че петимата са виновни за осъществяването на закононарушения против човечеството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР