Понякога научните открития са прекалено хубави, за да са истина.

...
Понякога научните открития са прекалено хубави, за да са истина.
Коментари Харесай

Грешните научни открития

Понякога научните открития са прекомерно хубави, с цел да са истина. Случва се някое от тях да получи необятно оповестяване в пресата, а по-късно да се окаже, че това е просто доста звук за нищо.

Така да вземем за пример наскоро откритата планета Gliese 581 в съзвездието Везни провокира доста разногласия в средите на астрономите. Смяташе се, че тя може да е обитаема и е изцяло годна за живот. Но внезапно се оказа, че такава планета въобще няма.

Според експертите сходни астрономични неточности подриват доверието на хората в астрономите и те отхвърлят да повярват на всяко последващо изобретение. Спонсорите пък отхвърлят да финансират изследванията им.

Грешно научно изобретение е и студеният нуклеарен синтез. През 1989 година Стенли Поунс и Мартин Флайшман афишират, че опитът им за реализиране на леден нуклеарен синтез е минал сполучливо.

 Грешните научни открития

Студеният нуклеарен синтез е реакция, по време на която се освобождава топлота при взаимоотношение на тежка вода и паладий при стайна температура.

Учените даже дали специфична конференция, на която декларирали, че този развой ще се трансформира в източник на извънредно евтина сила, само че до деин сегашен не е имало различен академик, който да може да повтори опита им. Така че най-вероятно всичко това е бил единствено един балон, считат спецове по синтеза.

През 1998 година лекар Андрю Уайкфилд открива, че причина за аутизма при децата е ваксина против заушки. В Британия и Съединени американски щати имунизациите фрапантно понижават, а докторът се трансформира в воин за родителите.

Като се базирали на изказванията на Уайкфилд родителите претендирали да се отстрани от имунизацията тимерозалът, в състава на който влиза живак. Но даже след тази мярка децата, страдащи от аутизъм, не намалели.

Отказът от ваксини довел от своя страна до цели огнища на детски болести. В началото на 2010 година английски експерти в региона на медицината стигнали до извода, че Уайкфилд е нарушил съществени етични правила при осъществяване на проучванията си и през април лицензът му е бил лишен.

Наличието на живот на Марс от дълго време вълнува мозъците и сърцата на учените. През 1976 година човечеството даже получило самобитно доказателство за това, когато апаратът на НАСА „ Викинг ” снимал по този начин нареченото „ лице на Сидония ”.

Предположенията на учените били десетки: храм на антична цивилизация, скулптура на фараон и какво ли още не. Но с развиването на технологиите стана допустимо да се създадат детайлни фотоси. Лицето на Сидония се оказал порутен рид, върху който имало струпване от камъни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР