Помелото е един от цитрусовите плодове на нашия пазар, който

...
Помелото е един от цитрусовите плодове на нашия пазар, който
Коментари Харесай

Помело – за по-силна имунна система


Помелото е един от цитрусовите плодове на нашия пазар, който до неотдавна бе чужд за доста българи. Различните му сортове наподобяват на огромен портокал или грейпфрут, само че по усет са напълно разнообразни. Плодът пораства на дърво и в Китай се счита за витаминозно средство, помагащо при разнообразни положения.

Екзотичният плод с ексцентрични размери се употребява за имуностимулант и е превъзходен за консумация през зимата, когато тялото ни е атакувано от разнообразни вируси. Това се дължи на неговата хранителна стойност- витамините С, В12, А, В6, калий , желязо, магнезий, диетични фибри . Смята се, че помелото, което пораства на дърво, узрява най-добре през февруари. Тогава концентрацията на потребни субстанции в него е най-голяма.

Ето 7 изгоди на помелото за здравето:

Укрепва на имунитета

Всеки плод съдържа почти 600 % от нашите ежедневни потребности от витамин С. Тъй като помелото е много огромно даже откакто обелим дебелата му кора, то може да се раздели на няколко порции според от размера му. То е главен източник на аскорбинова киселина и в Югоизточна Азия се счита за средство номер едно за укрепване на имунната система. Витамин С работи като антиоксидант,

който усилва интензивността на белите кръвни кафези и нападна свободните радикали, причиняващи проблеми в тялото. Помага да се преодолеят инфекциите, които водят до настинки, кашлица, тресчица или по-сериозни вирусни и бактериални инфекции.

Подпомага храносмилането

Повечето плодове съдържат огромни количества нишки, като помелото не е изключение от тях. Пулпата му съдържа към 25% от целесъобразния дневен банкет на фибри. Те предизвикват храносмилането и елеминират проблеми като запек и диария. Голямото количество нишки обгръща изпражненията и спомага за по-лесното им предвижване през храносмилателния тракт. Също по този начин те подтикват отделянето на стомашни сокове, които разграждат комплицираните протеини, които са по-трудно смилаеми.

Регулира кръвното налягане

Помелото е доста добър източник на минерала калий. Всеки един плод съдържа почти 37% от целесъобразния дневен банкет. Калият смъква напрежението в кръвоносните съдове, усилва кръвообращението и притока на О2. Той пази сърцето от натоварване и понижава риска от атеросклероза, инфаркт и удар.

Предотвратява появяването на крампи

Калият в помелото взе участие и в салдото на течностите в тялото, което има основна роля за сковаността и мускулни крампи. Когато неговото количество в тялото се намали, тези проблеми зачестяват.

Грижи се за здравето на костите

Приемът на калий, който се съдържа в помелото, подкрепя костната компактност и спомага за усвояването и на други значими минерали за поддържане на здрави кости. Ето за какво, потреблението на помело може да предотврати остеопороза.

Свързани публикации.. Помело – меденият грейпфрут 1 Грейпфрут - против простуда и грип 0 6 суперхрани, които да опитаме през 2018 година 0

Кожата сияе с него

Високите равнища на витамин С в помелото работят като антиоксиданти, които нападат рисковите свободни радикали. А един от неподходящите резултати, които предизвикват свободните радикали, е разграждането на кожата. Това води до нейното прибързано стареене, формиране на бръчки, фини линии, по-силна пигментация и други.

Топи мазнини



Повечето култивирани сортове помело съдържат ензим, който се грижи за изгаряне на мазнините в организма. Той се назовава карнитин палмитоил-трансфераза и не се среща в доста храни. Заради него доста диетолози прибавят помелото като част от разнообразни хранителни режими и диети.

Един от минусите на помелото е, че не се предлага за консумация при пациенти с високо кръвно налягане, чернодробни и бъбречни болести. Причината е количеството на витамин С и калий в плода.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР