Полузакритото дружество Хели Мед Сървиз“ ще бъде възродено от кабинета

...
Полузакритото дружество Хели Мед Сървиз“ ще бъде възродено от кабинета
Коментари Харесай

Правителството възражда „Хели Мед Сървиз“

Полузакритото сдружение „ Хели Мед Сървиз “ ще бъде възродено от кабинета „ Денков “, откакто беше закрито от служебния кабинет преди няколко месеца. С решение на Министерския съвет от през днешния ден ликвидацията му се стопира, заяви транспортният министър Георги Гвоздейков, който преди да бъде назначен на поста бе шефът на „ Хели Мед “.

Специално основаното през 2022 година сдружение трябваше да обезпечи незабавната здравна помощ по въздух, само че служебната власт реши да повери тази активност на Държавния авиационен оператор.

Дружеството беше прекратено и оповестено в разпродажба от служебния кабинет. То беше основано, с цел да бъде авиационният оператор, според европейското и българското законодателство, извършващ полети за незабавна здравна помощ по въздух “, напомни Гвоздейков, представен от Българска телеграфна агенция.

Новината идва на фона на входиран законопроект, който планува „ Авиоотряд 28 “ да бъде преобразуван в еднолично акционерно сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала. Не е ясно обаче дали с днешното решение на кабинета няма да се стигне до закриване на Държавния авиационен оператор, откакто още веднъж „ Хели Мед “ ще поеме незабавната помощ по въздух.

По думите на министъра сдружението е нужно, защото планът за въздушните коли за спешна помощ се финансира по линия на Плана за възобновяване, а в него има „ ясно заложени параметри, свързани с европейски регулации, които прецизно би трябвало да бъдат спазвани “. Според него определеният модел за създаване на системата за хеликоптерна помощ ще улесни нейното финансиране.

Подобна теза Гвоздейков защитаваше и когато стана ясно, че някогашният транспортен министър Христо Алексиев готви закриването на „ Хели Мед “ и то сега, когато сдружението бе покрай избор на реализатор по процедура за наем на хеликоптер. Целта ѝ бе узаконяването му като авиационен оператор.

Много е значимо отговорността и функционалностите да бъдат делегирани съответно на някого и той да носи цялата отговорност за това, което прави, в това число за задачите по въздух “, уточни още Гвоздейков.

Министърът подлага на критика служебната власт и уточни, че

през последния месец свършихме работа, която не беше свършена до момента от предоставеното като задача на Държавния авиационен оператор. Общо взето процесът е в много напреднала фаза. “

През предходната седмица бяха избрани оперативните бази, които не са площадки в лечебните заведения, а са места, където ще бъдат основани хеликоптерите. Гвоздейков увери, че Министерството на здравеопазването към този момент приготвя документите за оповестяването на публичната поръчка за създаване на шестте бази. Водят се и диалози с лечебни заведения в страната, в които е допустимо да има хеликоптерни площадки за превозване на пациенти.

Припомняме, че някогашният министър Христо Алексиев бе на мнение, че „ Хели Мед Сървиз “ е било основано от кабинета „ Петков “, „ с цел да може избрани хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции “. Вероятно той визираше точно Гвоздейков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР