Полската левица, която влезе в доминиращата коалиция в новия парламент

...
Полската левица, която влезе в доминиращата коалиция в новия парламент
Коментари Харесай

Полската левица внесе в парламента законопроекти за легализация на абортите

Полската левица, която влезе в преобладаващата коалиция в новия парламент на страната, внесе два законопроекта за заверка на правото на аборт, което понастоящем в Полша е подложено на едни от най-строгите законодателни ограничавания в европейски мащаб, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира депутатка от коалиция " Нова левица ".

В единия от тях е " залегнала цялостната заверка на правото да бъде прекратена бременността до дванадесетата гестационна седмица..., а другият декриминализира съответно съдействието за аборта ", уточни депутатката  Анна Мария Жуковска. Легализацията на аборта е част от предизборната стратегия на две от трите проевропейски партии - левицата и " Гражданска коалиция " на Туск.

Полша, традиционна католическа страна, има един от най-строгите по отношение на абортите закони в Европа, признат през 2020 година Тогава беше оповестено за противоконституционно спирането на бременността поради малформация на плода. Абортите са разрешени единствено в случаи на обезчестяване, блудничество и заплаха за живота на бъдещата майка. На теория Законът, забраняващ абортите, разрешава на лекари да го вършат при заплаха за живота на дамата. Но на процедура е толкоз непоколебим, че медиците се опасяват, тъй като съгласно него всеки, прекъснал бременност, може да получидо три години затвор.

През март полската активистка Юстина Вирджинска бе наказана на общественополезен труд за подпомагане за аборт във Варшава – случай без казус в Полша. Според социологическо изследване при започване на март 83,7% от поляците се афишират за легализацията на абортите. Само 11,5 % от интервюираните желаят да остане в действие сегашният закон.

 
Името й е Дорота - гибелта на бременна жена разгневи поляците поради законите за аборт

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР