Южнокорейски учени от Националния институт за наука и технологии в

...
Южнокорейски учени от Националния институт за наука и технологии в
Коментари Харесай

Учени разработиха нов метод за производството на синтетични диаманти

Южнокорейски учени от Националния институт за просвета и технологии в Улсан са създали нов способ за бързо произвеждане на синтетични диаманти, написа сп. " Нейчър ".

Новата технология разрешава да бъде получен кристал единствено за 150 минути. 

В природата диамантите се образуват в продължение на милиарди години под въздействието на голямо налягане и високи температури. 

Съществуващите техники за синтез на диаманти лишават няколко седмици и също по този начин изискват налягане от няколко десетки хиляди атмосфери, написа Българска телеграфна агенция. В новото проучване екипът е употребявал способ, основан на течни метали при налягане от една атмосфера.

Необходимото понижаване на налягането е реализирано благодарение на усърдно приготвена примес от галий, желязо, никел и силиций, нагрята до 1025 градуса Целзий. Тя се е намирала в графитен корпус с вакуумна система, способна да нагрява и охлажда метала доста бързо благодарение на метан и водород.

Тези условия карат въглеродните атоми от метана да обхванат в разтопения метал и да послужат като атоми за бъдещи диаманти. Само след 15 минути дребни фрагменти от кристали стартират да изплуват от метала, а след 2,5 часа повърхността му се покрива с непрестанен диамантен филм.

Учените считат, че създаденият от тях развой може да бъде прибавен в по-голям мащаб, с цел да се отглеждат големи диамантени листове благодарение на други метали.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР