Половин година роднините на дупничанина Янек Миланов търсят истината за

...
Половин година роднините на дупничанина Янек Миланов търсят истината за
Коментари Харесай

Мистерията с Янек се заплита

Половин година роднините на дупничанина Янек Миланов търсят истината за неговото изгубване. На 3 август 2020 година се разбра за шокиращия случай в мутренска Дупница, откакто близки на Янек алармираха, че мъжът е липсващ мистериозно.

За последно Янек е забелязан на 31 юли вечерта, когато се качил в колата на някогашния гард на Братя Галева – Васил Капланов – Каплата и от този момент следите му се губят. Според данни от следствието и от близки другари на Янек, двамата са имали спор поради някогашната жена на Каплата – Петя Николова.

Около 20 дни след изгубването на Янек институциите като че ли се разсъниха. На територията на Дупница стартира огромна спецакция по издирването на Янек, основният прокурор на Република България Иван Гешев дойде на място и се срещна с Марио Миланов – брат на изчезналия мъж. Тогава Гешев съобщи: „ Ще създадем всичко допустимо да не се върнат мутренските времена! “.

Почти незабавно след визитата на основния прокурор в Дупница той подреди инспекция по случая и в районно управление (на МВР) Дупница. А шефът на районното Борислав Динев разгласи, че няма забавяне в издирването на Янек. След няколко дни Васил Капланов – Каплата се озова в ареста, а по-късно го пуснаха под домакински арест. В момента той няма право да излиза от вкъщи си, наблюдават го и с гривна.

Междувременно Дупница се подвигна на митинг. Жителите на града викаха под прозорците на полицейския началник Динев „ Къде е Янек? “, само че отговор по този начин и не получиха, написа Флагман.бг.

След публично питане до Окръжна прокуратура – Кюстендил стана ясно, че срокът на следствието е продължен за трети път с още два месеца. Данните по него обаче били следствена загадка.

Затова формалната информация към изгубването на Янек Миланов продължава да бъде прекомерно нищожна.

Досъдебното произвеждане за похищение бе формирано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едвам на 7 август, седем дни след изгубването на Янек. И все още няма притеглен обвинен.

След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с основния прокурор Иван Гешев досъдебното произвеждане бе взето под специфичен контрол от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Оперативните дейности се водят от екип от отдел Тежки престъпни закононарушения и убийства към Главна дирекция „ Национална полиция “. Бяха направиха няколко претърсвания от страна на чиновници на Министерство на вътрешните работи, следови кучета и конна полиция в обширни региони към Крайници. Водолази направиха огледи в язовир „ Дяково “, както и водоеми към Самораново и Крайници. Издирването е концентрирано там на база разбор на столичните проверяващи.

Последното търсене се организира при започване на месец декември, още веднъж в язовир „ Дяково “.

Главният прокурор Иван Гешев посети на два пъти Дупница. Първият път наблюдава старта на издирвателните дейности, а при второто посещаване разгласи, че прокуратурата отваря " студени досиета “, свързани с Васил Капланов, главен обвинен за изгубването на Янек.

На 21 декември Окръжен съд-Кюстендил освободи от ареста Васил Капланов-Каплата, който прекара в ареста близо 4 месеца по обвиняване в закана за ликвидиране към съпричастен със случая " Янек " дупничанин. Тази закана е отправена, до момента в който Капланов бе под домакински арест по друго обвиняване – държане на муниции.

А против сина на Васил Капланов – Никола бяха повдигнати две обвинявания за похищения против автомобила на Янек Миланов, осъществени месеци преди изгубването му.

Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „ Подписка “.

А фейсбук групата със 7500 членове, както и цялата общност и сънародниците ни в чужбина не престават да крещят – „ Къде е Янек?! “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР