Полицията в Северна Ирландия бе замеряна със запалителни бомби, фойерверки

...
Полицията в Северна Ирландия бе замеряна със запалителни бомби, фойерверки
Коментари Харесай

Поредна нощ на насилие в Белфаст

Полицията в Северна Ирландия бе замеряна със запалителни бомби, фойерверки и камъни за поредна нощ белязана с принуждение в Белфаст.

Северноирландската полиция твърди, че сходно принуждение не е следено в провинцията от години. Тълпите към този момент се пробват да се борят от двете страни по границата сред квартали, обитаеми с католици и протестанти в Западен Белфаст и полицията понася следствията в опит да ги разделя.

За първи път от 6 години насам полицията употребява водно оръдие за потушаване на насилието.

Министърът на правораздаването Наоми Лонг съобщи, че е „ безусловно неразумно и депресиращо “ да се следи още принуждение в тези региони. Редица локални политици насочиха апели да се положат оптимални старания за прекъсване на насилието в този момент, тъй като по-късно това няма да е допустимо.

Има сведения, че в безредиците са забъркани полувоенизирани групировки, които употребяват деца сред 12 и 15 години.

Повече от 50 служители на реда бяха ранени от началото на безредиците. Британският министър председател Борис Джонсън Борис съобщи, че разликите би трябвало да се вземат решение посредством разговор, а не със принуждение и закононарушения.

Дори от канцеларията на американския президент Джо Байдън излязоха с изказване, че са загрижени от насилието.

„ Приветстваме клаузите в съглашението както в комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Англия, по този начин и в Протокола за Северна Ирландия, които оказват помощ за гарантирането на мирното съглашение от Разпети петък “, акцентират от Белия дом.

Протестите започнаха, когато ядосани лоялисти излязоха по улиците недоволни от обстоятелството, че прокуратурата няма да потърси отговорност за събирането на доста хора на погребението на републиканеца Боби Стори предишния юни в изискванията на локдаун, както и да изразят митинга си против Протокола за Северна Ирландия, който съгласно тях откъсва провинцията от Обединеното кралство след Брекзит.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР