Полицията смята, че тримата бегълци, заподозрени за серия от обири

...
Полицията смята, че тримата бегълци, заподозрени за серия от обири
Коментари Харесай

Издирваните за обири на банкомати вероятно все още се крият в страната

Полицията счита, че тримата бегълци, обвинени за серия от кражби на банкомати, към момента се крият в страната.

Единственият арестуван при вчерашната спецакция край Перник към този момент е с обвиняване, по което го заплашват от 1 до 10 година затвор. Задържаният през вчерашния ден Господин Динев е на 34 години. Той помагал на бандата при обира на банкомата в Сапарева баня.

„ Помагачът е упрекнат в това, че е ескортирал джипа, в който са се движели тримата причинители за обезпечаване на безвредното им придвижване”, обясни Емил Павлов от Районна прокуратура - Дупница.

В откраднатата касета от банкомата е имало 9000 лв.. Полицията подозира, че бандата е виновна за най-малко 4 обира и не е единствената в страната.

„ Тази незаконна активност е характерна, не може да се допусна къде ще “ударят”, употребяват черни пътища за придвижване”, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. „ Да, може би имате право, трябваше да употребяват огнестрелно оръжие и нещата да ги решим на място”, добави той.

--> Двама от бандата имат богати престъпни досиета за документни измами, палеж и обири. Според проверяващите най-изявени в нея са Красимир Йорданов - Джонката и Тодор Богданов. Джонката беше арестуван преди 4 години за обир на трезор в Кърджали. По делото към момента няма присъда.

Нашумелият неотдавна у нас способ за разтрошаване на банкомати посредством взривяване с газ не е оригиналност за Европа. По този метод през 2015 година са обрани 157 банкомата в Германия, през 2016 година – двойно повече.

Експерти настояват, че отбраната не е невъзможна.

„ Може да се създадат вътре пулверизатори, които при нерегламентиран достъп до устройството да оцветяват парите, които са вътре. Това не е загуба за банката, тъй като се сменят повредените купюри, само че към този момент се губи ползата да ги отнемеш, защото не може да ги похарчиш”, означи Маноил Манев, специалист по защита и сигурност.

Друг вид бил слагането на специфични сензори, които реагират при опит мощни удари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР