Политологът Даниел Смилов коментира пред БНР“, че ветото на президента

...
Политологът Даниел Смилов коментира пред БНР“, че ветото на президента
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Очаквам добри новини за Шенген!

Политологът Даниел Смилов разяснява пред „ БНР “, че ветото на президента Румен Радев за даване на въоръжение с отпаднала нужда на Украйна ще бъде преодоляно . Според него в тази ситуация въпросът е кардинален, тъй като очевидно президентът има друга позиция за войната. Така неговата поддръжка за Украйна не била нееднозначна, а номинална , т.е. изказвал някакви позиции, само че дейностите му били в противоположната посока. 

Що се отнася до държанието на Делян Пеевски Даниел Смилов е на мнение, че има разминаване сред неговата действителна тежест и претенциите за власт, които предявява. Причината е, че Движение за права и свободи са значими с присъединяване си в конституционното болшинство и точно с техните гласове ще бъдат признати измененията в главния закон на страната. По неговите думи те били от квотата на ГЕРБ в ръководещото болшинство. 

За Смилов сглобката щяла да издържи и след месец март , макар че има доста невисок рейтинг. Причината е, че самите български жители не желаели да има нови избори . Но връзките вътре в ръководещото болшинство изтощавали участниците в него. Това се дължало най-вече на обстоятелството, че ГЕРБ и Движение за права и свободи желали да покажат, че без тях то няма по какъв начин да съществува. 

Политологът очаквал положителни вести преди Коледа, в това число и във връзка с Шенген

Смилов е на мнение, че би трябвало да се подходи деликатно към измененията в Конституцията . Причината е, че има няколко деликатни въпроса, като единият е разделянето на Висшия правосъден съвет /ВСС/ на два обособени органа и намаляването на дискрецията на президента при сформирането на служебно държавно управление. 

Що се отнася до изказванията, че „ Демократична България “ може да напусне обединението с „ Продължаваме промяната “ и да се яви дружно с ГЕРБ на европейските избори следващата година, съгласно Смилов тези изказвания идват от кръгове в самия ГЕРБ. Затова и той смята, че подобен вид по-скоро не е вероятен

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР