Политици популисти непрекъснато обвиняват водещи медии, че разпространявали т.нар. фалшиви

...
Политици популисти непрекъснато обвиняват водещи медии, че разпространявали т.нар. фалшиви
Коментари Харесай

Проваля се опитът на популистите да дискредитират водещи медии, твърди проучване

Политици популисти непрестанно упрекват водещи медии, че разпространявали така наречен подправени вести, само че продължаващата от години акция има противоположен резултат. Потребителите в действителност са нараснали доверието си към редакциите, където изявленията по политически тематики и предизборни камапнии се приготвят професионално и съгласно журналистически стандарти. В същото време се топи доверието към вести, популяризирани през обществените мрежи, т.е. към най-новото и нападателно оръжие за дезинформация и агитация, употребявано точно от популисти, сеещи разделяне и ненавист в обществото.

Това сочи социологическо изследване на английската организация Kantar, извършено измежду 8000 участници в четири страни - Съединени американски щати, Англия, Франция и Бразилия.
Основните изводи, публикувани в понеделник, сочат, че в тези страни с население от общо близо половин милиард души се е оказало, че е устойчива и даже се е подобрила репутацията на печатни издания и малките екрани и е намаляла тази на медии, основани само в интернет и обществените мрежи. Част от аргументите са, че обичайните медии не престават да вършат задълбочени разработки, както и че читателите и феновете се осведомят от разнообразни източници и по-добре вършат оценка на новинарското наличие.

Общо 58% от интервюираните са декларирали, че поради подправените вести имат по-малко доверие към каналите в обществените мрежи, до момента в който при обичайните медии по този начин дават отговор 24%. " Провалиха се опитите водещите медии да бъдат показани като разпространители на подправени вести. Читателите на вести не са оглупели. Те желаят съществено наличие и отговорът на това търсене оказва помощ да се задълбочи връзката сред консуматор и новинарска организация ", се споделя в изследването.

Повече хора дават по-висока оценка на списания, вестници, гледат малките екрани и слушат радиостанции, когато в тях има задълбочени анализии мнения спрямо писането в обществени мрежи. " Предизвикателството в този момент е по какъв начин да се трансформира тази преданост в доходи. Мисля, че в този смисъл сме разкрили няколко посоки ", споделя Ерик Салама, основен изпълнителен шеф на Kantar.

" Знаем, че огромните обществени мрежи се заеха с казуса с подправените вести. Като прави качествена оценка на мащаба на вредите, които подправените вести нанасят върху марката им като източник на вести, това изследване показва какъв брой е значимо тази работа да продължи ", разяснява Мартин Сорел, основен изпълнителен шеф на рекламния и маркетингов колос WPP.

Доверие към източници на вести във Англия:



Какво мислят американците

Може би най-яркият образец за непрестанно обвинение на медии, че популяризират подправени вести, е американският президент Доналд Тръмп. За задачата той главно употребява профила си в " Туитър ", само че изследването разкрива за Съединени американски щати, че американците не са чак толкоз тесногръди в намирането на информация:

Какво е " подправена вест "

Участниците в изследването са питани и какво считат за подправена вест при отсъствието на общоприето определение. За 58% това е обява, която съзнателно е изфабрикувана от водеща новинарска редакция. Според 42% в тази категория попадат истории, популяризирани от някой, който претендира да е новинарско издание.

Под половината (47%) от американците считат, че подправените вести са повлияли на изборите, до момента в който в Бразилия този дял доближава 69%.

 Ефект за отношението към източник на информация от разпространението на подправени вести на тази платформа.
Ефект за отношението към източник на информация от разпространението на подправени вести на тази платформа.

Въпреки че забележителна част от интервюираните в четирите страни (44% във всички възрастови групи и 52% при тези под 35-годишна възраст) са обезпокоени, че досегашният бизнес модел на медиите е в рецесия, повече от половината (52.3%) не виждат смисъл да се заплаща за вести - главно тъй като има голямо количество гратис новинарско наличие. Във Англия това разминаване е още по-драстично - 28.4% и 59.6%.

В четирите страни четенето на вестници продължава да е релативно стабилно - приблизително 40% са си купили вестник или списание през последната седмица. Плащане за онлайн вести през последната една година са създали 29%. Там, където има доверие в професионализма на публицистите, резултатите са още по-категорични - 56% и 42%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР