Политици от враждуващи лагери загърбиха конфликтите си и се събраха

...
Политици от враждуващи лагери загърбиха конфликтите си и се събраха
Коментари Харесай

Нобелов лауреат и цялата власт откриха институт за изкуствен интелект

Политици от враждуващи лагери загърбиха споровете си и се събраха на събитие с интернационалните измерения, каквото от дълго време не е имало в българската просвета. Президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков, просветният министър акад. Николай Денков и предшественикът му от ГЕРБ Красимир Вълчев откриха Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Институтът е основан в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и два от водещите софтуерни университети в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. Затова за откриването у нас бяха федералният министър по стопански въпроси, обучение и проучвания и президент на Швейцария за 2021 година Ги Пармелен, Нобеловият лауреат и мотор на израелската стартъп гражданска война Дан
Шехтман и носителят на премията Тюринг ( “компютърния Нобел ”) проф. Шафи Голдвасер.

Това не са единствените международни имена, които INSAIT свърза с България. Водещите софтуерни компании в света Гугъл, DeepMind и Amazon Web Services за първи път подкрепят сходен план в Източна Европа с над 12 милиона лв.. Гугъл и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лв. през идващите три
години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лв.. Българската страна ще взе участие в 10 години със 170 млн. лева в плана.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ международен академик в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък. „ Подобно на други западни институти, INSAIT има капацитет да окаже съществено въздействие както върху развиването на стопанската система, обществената политика и образованието в България, по този начин и върху ролята и престижа на страната ”, сподели проф. Вечев по време на откриването.

" България ще бъде на картата на развиването на изкуствения разсъдък. Един от най-хубавите европейски учени в региона - Мартин Вечев, е българин. Заедно със свои сътрудници ще работи в България. Те ще образоват докторанти, като по този метод ще основат академична школа за развиване на изкуствен интелект. Със основаването на института България има шанса да “хване вълната ” на идната софтуерна гражданска война ", написа във връзка института някогашният образован министър на ГЕРБ Красимир Вълчев, който е подписал меморандума за основаването му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР