Политици коментираха изненадващата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов. По-рано

...
Политици коментираха изненадващата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов. По-рано
Коментари Харесай

Как политическите сили разчетоха оставката на правосъдния министър

Политици разясниха изненадващата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов. По-рано през днешния ден той съобщи пред премиера Бойко Борисов желанието си да напусне държавното управление, само че към момента то не е утвърдено от него, защото първо би трябвало да я разиска с съдружните сътрудници.

При ремонта на кабинета наскоро министър-председателят не се раздели с Кирилов, въпреки малко преди този момент обществено да му забрани да разгласява постове във Facebook, откакто съпостави водача на " Да, България " с анимационния воин Спондж Боб.

" Оставките са персонален акт, а министър председателят е индивидът, който ги предлага на Народното събрание. Доколкото разбирам, а по този начин е и по съдружно съглашение, това следва след диалози с съдружните сътрудници ", съобщи пред " Фокус " министърът на превоза Росен Желязков, който посочи, че е научил новината от медиите.

Очаква се до 2 септември Кирилов на процедура да остане на поста, въпреки и с подадена оставка, тъй като до тогава Народното събрание е във почивка и няма кой да я гласоподава.

Засега съдружният сътрудник на ГЕРБ - Вътрешна македонска революционна организация , се въздържа от коментар за оставката на Кирилов с претекста, че има съдружно съглашение, че квотата за правосъдното министерство е на ГЕРБ и тяхно ще е решението дали да се одобри тя.

" За мен е изненада тази оставка на министър Данаил Кирилов ", сподели пък пред БНР депутатът от НФСБ Христиан Митев , зам.-председател на правната комисия в Народното събрание.

Той уточни, че не може да я разяснява, тъй като не са ясни претекстовете за нея.

От Българска социалистическа партия дефинираха оставката като опит на Борисов да тушира протестното неодобрение:

" Основното искане на протестиращите е, ние сме го заявявали, оставка на целия кабинет ", сподели депутатът от левицата Филип Попов пред БНР.

" Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов не взема решение нищо ", добави пред " Фокус " националният представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков, съгласно който тя по никакъв метод не може да промени позицията на социалистите за неподкрепа на самодейността за промени в Конституцията и привикване на Велико народно събрание.

" Министър Кирилов ще го запомнят като министър, който подаде оставка поради личната си дивотия и поради това, че не носи на подбив. Реално той беше свален от една Фейсбуггрупа, в която десетки хиляди хора се причислиха единствено за ден. Той можеше да каже на черното " бяло ". Той като правист беше в положение да сгази всички правила на правото и да отбрани нещо наречено " конституция ", макар че то не е такова. Той би трябвало да си тръгне дружно с цялото държавно управление, само че те подхващат този ход, с цел да смъкват напрежението ", добави Божанков.

По думите му Кирилов е събрал прекалено много насмешки, които стартират да се лепят и на ръководството, и това към този момент носи повече негатив, в сравнение с позитив.

От Движение за права и свободи отхвърлят коментар.

В писмена позиция водачът на " Воля " Веселин Марешки обаче съобщи, че " кърпенето на парче на държавното управление не е излаз от създалата се обстановка "

" Най-разумното сега е сформиране на държавно управление от специалисти с високо публично доверие, което да е подкрепено от допустимо най-вече партии, в това число и извънпарламентарни. Един подобен необятен кабинет би трябвало да има две съществени задания - да преведе страната през рецесията есента и зимата, и второ - да провежда почтени и транспарантни избори ", означи той.

Лидерът на извънпарламентарната групировка " Да, България! " и някогашен министър на правораздаването пък не спести рецензиите си към Кирилов.

" Един анимационен воин може да си отиде, само че задачата е запазването на фамилията. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за фамилията Борисов - Гешев - Пеевски, за мафиотското семейство ", сподели Христо Иванов пред БНР.

Той имаше поради шегите в обществените мрежи с Кирилов, които го съпоставят с различен анимационен воин - Барни Ръбъл.

Самият Кирилов разяснява преди дни това с думите:

" На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик Спондж Боб и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, какъв брой истерична, та телефони, та... " Аз имам лист, ще обявявам листата. 250 члена, всекидневно получавам по три предложения. Странното е, това не мога да схвана на тия сътрудници - хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат яд, а пращат предложения за другарство ".

След тези негови думи във Facebook беше основана " Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл " и единствено за два дни членовете й набъбнаха до към 20 000 души.

Междувременно в същата група беше публикувана остаряла имитация на министъра в оставка. Тя е отговор на коментар на критикуваща го дама - Роси Михова, която написа, че й е жалост за хората, на които той е министър. А Кирилов отвръща: " Идея нямате на мен какъв брой ми е жалост за Вас, уважаема госпожо. Сега можете да се оплачете, че сте репресирана и потисната и цялата безумно красива паплач да ви е съпричастна. Успех в това споделено страдалчество ".

Тръгнаха мнения, че точно тези думи са причина за оставката или най-малко са я катализирали още повече.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР