Политическите сътресения в Словакия са пример за това как руската

...
Политическите сътресения в Словакия са пример за това как руската
Коментари Харесай

Опитите на Русия да разпространи ваксината си предизвикват раздори в Европа

Политическите разтърсвания в Словакия са образец за това по какъв начин съветската дипломация за ваксини, която към този момент провокира раздор в политическите кръгове в цяла Европа, може да има негативни странични резултати за страна, получила съветската ваксина. За това споделя Андрю Хигинс в The New York Times.
Когато министър-председателят на Словакия посрещна боен аероплан, пренасящ 200 000 дози ваксина Sputnik V от Русия през март, той гордо театралничи на фотографите на пистата на фона на контейнери, за които вярваше, че ще избавят здравето на жителите на своята страна.
По това време Словакия имаше най-високата смъртност на глава от популацията в света от а идването на съветската ваксина даде на хората дълго чакан проблясък вяра. Това също беше извънредно потребно за Русия: тя получи дребен, само че в алегоричен смисъл, доста значим нов пазар за своя артикул в Европейския съюз, където те към момента отказваха да записват съветската ваксина и призоваваха страните-членове да не подписват съглашения за доставка, до момента в който не получават регулаторно утвърждение.
Тези старания на словашкия водач Игор Матович обаче бяха пропилени. Те му костваха позицията, като съвсем смъкнаха цялото държавно управление - единствено три месеца откакто то одобри нова тактика за сигурност, учредена на мощна поддръжка от НАТО и внимателно отношение към Русия.
Решително прозападното словашко държавно управление, разпръснато сред желанието си да извърши всички условия на Европейския съюз и обезвереното предпочитание да откри излаз от здравната рецесия, беше измъчвано от спазми на подозрения от няколко седмици.
Предстоеше да се разбере дали Sputnik V - първата в света записана ваксина против ковид - е медицинският пробив, разгласен предишното лято от президента Владимир Путин . Sputnik V обаче към този момент показва невероятната си успеваемост за разпространяване на раздори и разделяне в Европа.
Френският президент Еманюел Макрон неотдавна разиска с Путин опцията за доставка на Sputnik V, която френският външен министър обществено дефинира като " агитационен инструмент ". Австрийският канцлер Себастиан Курц , сърдит от това, че европейският регулатор се колебае да утвърди Sputnik V, се сблъска с немския водач Ангела Меркел по отношение на програмата за имунизиране на Европейски Съюз, стратегия, която досега употребява единствено западни ваксини.
Словакия обаче се трансформира в най-ясния образец за това по какъв начин съветската дипломация за ваксини може да има извънредно токсични странични резултати.
Решението за поръчка на 2 милиона дози ваксина Sputnik, взето от Матович, който тогава беше министър-председател на Словакия, изправи страната против Европейския съюз и сложи едно от най-убедените прозападни държавни управления в Източна Европа на ръба на колапса, защото младите сътрудници в ръководещите обединения, разочаровани от решението за импорт на Sputnik V, не го поддържаха.
Вместо овации, Матович се сблъска с протест от личните си министри, които го упрекнаха, че е сключил договорка с Русия зад тила им, пробвайки се да отиде против европейския блок, и че Матович, както сподели словашкият външен министър Иван Корчок, се подчини на " съветския инструмент за хибридна война ", който„ хвърля сянка върху съдействието с Европейския съюз ".
„ Мислех, че хората ще бъдат признателни, че докарах Sputnik в Словакия “ - сподели Матович в скорошно изявление. " Вместо това получихме политическа рецесия и аз се трансфорах във зложелател на народа. "
Скептицизмът по отношение на желанията на Русия с нейната ваксинална дипломация е необятно публикуван в някогашните комунистически страни от Източна и Централна Европа.
През февруари литовският министър председател Ингрида Симоните написа в туитър, че Путин предлага на света Sputnik V, употребявайки имунизацията като „ оръжие за делене и ръководство “. А Полша съобщи, че обмисля да закупи китайски ваксини, макар сходни опасения за тях, добавяйки, че в никакъв случай няма да поръча Sputnik V.
Неотдавнашно изследване на мозъчния концерн Globsec сподели, че измежду тези, които желаят да се имунизират, единствено 1% от поляците, 1% от румънците и 2% от литовците биха предпочели Sputnik V пред американските или европейските ваксини. Дори в Унгария, единствената страна от Европейски Съюз, която към този момент е почнала да имунизира своите жители с съветски „ опиат ”, единствено 4% от интервюираните желаят да бъдат имунизирани със Sputnik V.
Междувременно в Словакия към 15% от готовите за имунизация са изразили предпочитание да инжектират тази съветска ваксина, което дава опция на Москва да " излезе от карантината ", на която са подложени други страни.
Фактът, че Русия се е насочила към Словакия като страна, с която тя ще може да укрепи позициите на Sputnik V в Европа , стана явен доста преди Матович да реши да поръча партида от тази ваксина.
Петер Колеш , шеф на словашкия Институт за политика на сигурност, който следи съветската дезинформация, сподели, че това излиза наяве от повтарящите се двусмислени известия, публикувани от редица антиноменклатурни източници и изявления, които нормално показват съветски възгледи и са скептични по отношение на про-западното държавно управление на страната му.
През по-голямата част от миналата година, даже преди да се появят първите ваксини, тези изявления интензивно се опълчват на имунизациите, пропагандирайки безумни тайни теории за проектите за инжектиране на наночипове при хора и основаване на мутанти, сподели Колеш.
„ Изведнъж, когато Путин разгласи появяването на Sputnik V, позицията им се промени фрапантно “ - сподели Питър Колеш. Все още скептични към западните ваксини, проруските медии внезапно минаха от осъждането на всички ваксини към хвалба на Sputnik V като избавител на Словакия.
Андрей Данко , някогашен ръководител на словашкия парламент, прочут със своите другарски настроени към Русия отзиви, разгласява видео във Фейсбук през януари, в което съобщи, че е подготвен да помогне за сключването на договорка с Русия за доставка на Sputnik V.
Речта му се хареса на доста елементарни словаци, които бяха другарски настроени към Русия, изключително тези, които бяха недоверчиви към настоящето държавно управление.
Мартин Сматана , някогашен чиновник на Министерството на здравеопазването в Братислава, призна, че е учуден какъв брой доста от приятелите му желаят да бъдат имунизирани с съветската ваксина и споделя: „ Майната й на системата, използвайте Sputnik “.
Матович, който към момента беше министър-председател по време на обръщението на Андрей Данко, означи, че е наясно, че съветската ваксина не е утвърдена за приложимост в Европа, само че взема решение, че " единственото предписание в пандемията е здравето и животът ".
Според Матович концепцията да поръча Sputnik V му пристигнала, откакто прилежаща Унгария закупи имунизацията. Той се обърна към унгарския министър председател Виктор Орбан , който от своя страна му оказа помощ да се свърже с Русия, която на драго сърце завърши договорката.
Когато Матович изрази желанието си да подреди Sputnik V в кабинета на министрите през февруари, той беше посъветван да изчака, до момента в който Европейската организация по медикаментите даде зелена светлина.
Въпреки това той продължи да упорства, мотивирайки се, че въпреки държавното управление като цяло би трябвало да следва европейските правила, неговият здравен министър, който също напусна поста си от този момент, има пълномощието да подреди Sputnik V при незабавни случаи.
Мартин Клус, държавен секретар на Министерството на външните работи, сподели, че е научил за доставката на ваксини единствено няколко часа преди тя да дойде. „ Sputnik V е ваксина, която избавя животи, само че казусът е различен: по какъв начин стигна до Словакия? “ - сподели той в изявление.
Възмущението от идването на Sputnik V беше бурно и не остави да чака. За да поддържа нежното си съдружно държавно управление на повърхността, на 30 март Матович се съгласи да напусне поста министър-председател и да замени местата си с финансовия министър, което е доста унизително намаляване за него.
Според Мартин Клус, Русия надали се е опитвала да смъкна словашкото държавно управление, само че поради многократните опити на Москва да наруши европейското единение по въпроса за глобите, наложени след анексирането на Крим през 2014 година, може да се одобри, че „ свалянето на държавното управление би било единствено в ръцете му. "
В отчет, оповестен предходната седмица, дипломатическата работа на Европейски Съюз съобщи, че Русия се стреми да разпространява Sputnik V в чужбина, с цел да „ посява подозрения “ по отношение на надеждността на европейския медицински регулатор и да провокира раздори.
В отговор съветската държавна организация за вложения, виновна за износа на Sputnik V, се оплака, че „ опиатът ”, както организацията назовава „ ваксина за цялото човечество “, е жертва на „ ежедневни нападателни осведомителни офанзиви “. В петък, 30 април, откакто Бразилия изрази угриженост по отношение на погрешните данни за Sputnik V, разработчикът на московска ваксина Институтът „ Гамалей ” разгласява яростно изказване, в което се оплака, че „ по политически аргументи и заради конкуренция имунизацията Sputnik V е непрекъснато подложена на критика от безскрупулни сили. "
Напрегнатият спор към имунизацията в Словакия доближи своя връх през април, когато словашкият регулаторен орган по опиатите съобщи, че Матович е паднал в клопка на руснаците. Според организацията, пратката на имунизацията до Словакия, на стойност към 2 милиона евро, е друга от Sputnik V , която беше оценена позитивно през февруари тази година от уважаваното английско здравно списание Lancet.
Това изказване на Словакия, което Москва назова " бойкот ", оспори главния мотив в интерес на Sputnik V, а точно потвърдената успеваемост против covid-19, надвишаваща 90%. През февруари The Lancet заяви, че имунизацията е ефикасна 91,6% , а по-късно съветските учени оповестиха, че „ същинската “ ваксина е 97,6% ефикасна.
Основният проблем обаче не е дали Sputnik V работи - множеството специалисти я считат за работеща, а че Русия неведнъж е нарушавала процедурите и не е предоставила данните, изисквани от задграничните регулатори за своевременна оценка на сигурността на имунизациите. Словашкият регулатор направи своето негативно изказване не тъй като откри някакви характерни проблеми със Sputnik V, а заради неналичието на данни от производителя, несъответствия в дозите и неспособност за съпоставяне на партидите, употребявани в разнообразни проучвания и страни.
200 000 дози, които Русия достави на Словакия през март, към момента са в склада на фармацевтична компания в Източна Словакия. Матович обаче сподели, че Русия към този момент е върнала парите, платени от Словакия.
Политическият анализатор Павол Бабош (Братислава), съобщи, че Матович " в никакъв случай не е поддържал проруски възгледи ", само че че е " доста доверчив ". Отчаян да откри метод да овладее пандемията и да избави бързо падащия си рейтинг, министър-председателят, съгласно Бабос, " попаднал в клопката, заложен от съветската агитация ".
Матович отхвърли обвиняванията, че се е трансформирал в играчка в ръцете на Москва, популяризираща нейната геополитическа стратегия. Според него руснаците „ желаеха да оказват помощ, само че вместо признателност ги нарекохме идиоти и ги обвинихме в машинация на хора по света “.
Матович съобщи, че същинската виновност е на Държавния институт за надзор на опиатите, който съобщи, че пратката Sputnik V, изпратена от Русия до Словакия, " няма същите характерности и свойства " като оценените проби. Според Матович това е " извънредно неточно политическо изказване ".
Ректорът на института Зузана Батова , която стартира да получава закани за гибел от нападателни поддръжници на Sputnik V, отхвърли да бъде интервюирана, като означи единствено, че не желае да прибавя масло в огъня.
Ръководителят на словашкия център за биомедицински проучвания, който организира серия от 14 разнообразни теста върху съветската ваксина, съобщи, че не се съмнява, че Sputnik V работи, само че се тормози от неналичието на бистрота за съветската ваксина.
Потенциалните странични резултати на имунизациите AstraZeneca и JohnsonJohnson са добре документирани и обществено оповестени. Междувременно, съгласно ръководителя на центъра Силвия Пасторекова, „ не знаем нищо за страничните резултати на Sputnik V. “
Според нея съветската ваксина е минала сполучливо всички проби, които нейният екип от учени е провел, само че не е получила утвърждението на държавния регулатор, защото съвсем три четвърти от документите, нужни за потвърждаване на сходството на имунизацията с европейските стандарти, или не са били предоставени или са били непълни.
„ Ние сме част от европейското семейство и би трябвало да се подчиняваме на разпоредбите на това семейство “ - сподели Пасторекова.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР