Политически и социален проблем, климатичните условия са различни в цялата

...
Политически и социален проблем, климатичните условия са различни в цялата
Коментари Харесай

„Климатичните условия са различни“: Какви са проблемите с процедурата за саниране?

Политически и обществен проблем, климатичните условия са разнообразни в цялата страна, няма опция за операция на документите, не може да има злоупотреби. Tова бях част от оправданията, които показа министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков по време за чуването си по отношение на процеса на енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната и породилото се неодобрение от жители, общини и организации през последните дни.

Спекулативно е изказванието, че постройките били едни и същи и трябвало да получат идентични оценки, тъй като климатичните условия в страната са разнообразни – да вземем за пример в Сандански и Силистра от позиция на енергийно ползване “, сподели още той.

Цеков счита, че „ казусът е обществен, политически и е въпрос на национална политика “.

В момента в страната има към 5500 многофамилни жилищни здания, които се нуждаят от саниране. От тях 2100 са санирани по националната стратегия. В момента по стадий I ще предоставим средства за 756 здания, стадий II, който започва и който би трябвало да завърши на 29 февруари ще подсигури още 282 милиона, въпреки и с 20% самофинансиране, той ще обезпечи средства за още към 200 здания, изясни Цеков.

Според Йорданка Георгиева от Българска социалистическа партия " казусът е в самото програмиране на процедурата и предложи тя да бъде анулирана "

От космоса е видно, че огромна част от документите не са същински, не дават отговор на никаква експертиза “, счита депутатът от „ ИТН “ Гроздан Караджов.
Какви са критериите
Всяка една постройка може да получи най-много 140 точки, сподели районният министър. Той посочи, че първият индикатор е процентът енергийно икономисване годишно. Данните се вземат от целевите стойности, които са записани в документа за енергийни характерности на постройката. От тях се изважда актуалното енергопотребление. При реализирани икономии сред 30 и 45% се получават 10 точки. Спестяване от 30 на 100 е минималният аршин. За над 65% спестявания се получават 25 точки.

Вторият индикатор е за екологични ползи - при него е значимо предстоящото годишно понижаване на излъчванията въглероден диоксид. Минималните 10 точки се получават за спестявания до 20 тона годишно. За над 80 тона годишни спестявания се получават 20 точки. Той изясни, че данните се вземат още веднъж от енергийния документ.

Третият аршин е успеваемостта на инвестицията, като отношение на нужната инвестиция в лв. към количеството спестена първична невъзобновяема сила в киловатчаса на годишна база. Данните се вземат още веднъж от енергийния документ или от плановото заявление. " Ако успеваемостта е над 2,5 лв. за киловатчас годишно, се получават 10 точки, в случай че е под 1,75 - 35 точки ", уточни Цеков.

Следващият аршин е за целенасоченост на инвестицията, добави министърът.

Петият индикатор е равнището на ангажираност на членовете в етажната благосъстоятелност. При единодушие на под 80% от всички притежатели в постройката се получават 10 точки, до момента в който при над 95 на 100 – оптималните 25 точки.

Шестият аршин е за реализирано равнище на усъвършенстване на жилищната инфраструктура, след използване на ограниченията за енергийна успеваемост. Ако постройката реализира клас " А " на енергийна успеваемост, се получават 10 точки, като минимумът е клас " Б ", добави Цеков. Той разясни, че в Министерството на районното развиване и благоустройство са пристигнали 1217 документа, в които се заявява, че ще се реализира клас " А " на енергийно ползване. Всичките тези документи са предоставени на Агенцията за стабилно енергийно развиване за инспекция на данните.

Последният аршин, по който се присъждат точки, е до каква степен планът планува осъществяването на ограничения, допринасящи за общия архитектурен образ на града в сходство с утвърдената от общинската администрация разпоредба или инструкции. По думите му в доста общини има наредби за градската среда, които плануват избран цвят на фасадите, несъмнено естетично решение на фасадите.
Етап 2
Срокът за подаване на документи по Етап 2 от процедурата за саниране, в който има 20% лично финансиране беше продължен до 29 февруари. Според Цеков няма съображение да се счита, че той няма да сполучлив. Към вчерашна дата са подадени 58 планови оферти по стадий 2 на програмата за към 14 млн. лв., като претендентите са на първо място по-малки здания – до 1000 квадратни метра, където постигането на единодушие сред живущите е по-лесно, добави министърът.

По думите му междинната стойност на самоучастие при санирането е 5100 лв. за апартамент от 60 квадратни метра.

Опасенията на депутатите са по какъв начин ще продължи вторият стадий на процедурата и от кое място хората ще намерят средствата за лично дофинансиране. От чуването стана ясно, че се търсят разновидности за включване на Българска банка за развиване (ББР). Цеков изясни, че е прецизирал с финансовия министър Асен Василев ББР да се ангажира за даване на дълготрайни безлихвени заеми, обезпечени от страната и предоставяни през общинските администрации на жителите по втори стадий от санирането на многофамилните жилищни здания по Плана за възобновяване и резистентност. Яснота по механизма ще има последваща седмица. По думите му сходна опция ще е ориентирана към всички крайни бенефициенти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР