Политическата върхушка отдавна си е решила финансовите проблеми – депутатите

...
Политическата върхушка отдавна си е решила финансовите проблеми – депутатите
Коментари Харесай

240 хрантутници: Депутатите взимат над 11 200 лв. на месец

Политическата върхушка от дълго време си е решила финансовите проблеми – депутатите към този момент взимат по повече от 11 200 лева на месец, до момента в който междинната заплата в страната за септември е 1787 лева, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от междинното заплащане за страната е, че с изключение на главната заплата те получават и редица добавки.

Основното месечно заплащане на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три междинни заплати в публичния бранш за последния месец от предходното тримесечие, написа „ Труд ”.

За септември междинната заплата в частния бранш е 1763 лева, а в публичния е 1860 лева, оповестиха от Национален статистически институт. Така главната заплата на депутатите става 5580 лева

При присъединяване в непрекъсната парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на 100 и става 6417 лева

А за присъединяване в подкомисии, краткотрайни комисии, както и за работни групи, определени от непрекъснатите комисии, депутатите получават заплащане за времето на работа, само че не по-голямо от 5 на 100 от главното месечно заплащане, написа в правилника на 48-ото Народно заседание.

За всички значими законопроекти има процедура текстовете да се разискват освен в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лева Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лева Заплатата на ръководителя на Народното събрание става 8649 лева, а на зам.-председателите на Народното събрание – 8091 лева

Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към главното месечно заплащане взимат по още 1 на 100 за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор ” – 10 на 100, и за “доктор на науките ” – 15 на 100.

Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предходната им работа, т.е. дали са били артисти, лекари, юристи или научни служащи. А обстановката с добавките за стаж в частния бранш е друга.

Реклама

Минималното спомагателното трудово заплащане за всяка година трудов стаж и професионален опит е единствено 0,6%. Същевременно тази добавка се дава единствено за годините, през които човек е работил в една компания, или в случай че е сменил работодателя, е бил на сходна позиция.

Така в частния бранш, в случай че човек смени сектора, губи добавките за стаж и професионален опит, до момента в който при депутатите не е по този начин. И депутат, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лева като добавка за професионален опит.

С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема спомагателни разноски на народните представители в размер на две трети от главното им месечно заплащане, което прави по още 3720 лева на месец.

Тези пари би трябвало да се употребяват за възнаграждение на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия, свързани с работата на депутатите. А по какъв начин се регистрира потреблението на тези пари вземат решение обособените парламентарни групи.

Като се съберат главната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които вземат участие в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лева на месец.

Покриват разноските им за самолетни полети и хотели

Народното събрание, като се изключи че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разноските им. Покриват се транспортните разноски на депутат при пътешестване с държавния и общинския вътрешноградски превоз, железопътния, автомобилния и водния превоз – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Признават се и транспортните разноски на народните представители по частни автобусни линии по отношение на активността им като народни представители.

Покриват се и транспортните разноски на народните представители, определени в региони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и прилежащи на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни.

На народните представители, които нямат фамилно жилище в София, безплатно се дава апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разноските по главен ремонт, типово обзавеждане, защита посредством сигнална охранителна техника или по различен метод, налозите и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещаване в изборните региони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със личен автомобил, се дефинират от ръководителя на Народното събрание.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР