Политическата ситуация няма да се отрази на възстановяването на икономиката.

...
Политическата ситуация няма да се отрази на възстановяването на икономиката.
Коментари Харесай

Панев: Цените рязко ще се покачат следващите години, независимо дали сме в Еврозоната

Политическата обстановка няма да се отрази на възобновяване на стопанската система. България е част от международната световна стопанска система. Каквото се случва по света, с леко забавяне се случва и при нас. От тази позиция дали ще има служебно или постоянно държавно управление, дали ще има нови избори, това на практика няма кой знае какво значение. България е по този начин да се каже лист, носен от вятъра. Все отново последните 10-15 година вложенията у нас понижават внезапно като % от Брутният вътрешен продукт, което е огромният проблем за България. Доверието на вложителите е ниско, работната ръка непрестанно понижава. Това са огромните провокации, които към този момент зависят от нас, с цел да бъде нашият дял в международната стопанска система по-голям и да не се носим просто в световния вятър, а да имаме позиция, от която да растем нагоре, само че това са дълготрайни процеси. Това съобщи в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на ПГ на Демократична България и съпредседател на " Зелено придвижване " Владислав Панев.

" Инвеститорите са на изчакване 15 година Те до предходната година бяха на позицията, че е по-добре да вадят капиталите си от България, тъй като средата тук е нестабилна и който си покаже носа над несъмнено равнище, това се видя и от изтеклите от службите документи, бива удрян с бухалката. Сега се ослушват и се надявам, че освен служебното, само че и идващото постоянно държавно управление ще дадат нужните знаци за това, че започваме да се трансформираме в естествена страна.

Засега възобновяване на стопанската система след коронакризата към този момент стартира и мисля, че равнищата от преди рецесията ще бъдат надминати преди да са влезнали първите евра от Плана за възобновяване. Това са световни стопански трендове, които се случват в целия свят. Виждате, че инфлацията последните месеци удря тавана, настрана цените на строителни материали, на първични материали, на храни, някои от тях са десетки проценти нагоре, което значи, че сега бюджета се цялостни крепко с доходи от Данък добавена стойност. Ситуацията сега е такава, че не би трябвало да спасяваме бюджета, а да се мисли за семействата, чиито разноски скачат стремглаво тъкмо поради повишаващите се цени. Това са цели през идващите месеци и служебното държавно управление вярно подчертава в актуализацията на бюджета на приходите на пенсионерите ", сподели той.

" Очаквам равнищата на инфлацията да бъдат над изискваните в критериите на Маастрихт за влизането в Еврозоната и по този симптом да не отговаряме на критериите. Това няма да е единствено проблем на България, това е проблем и то може би мечтан ненапълно на Западна Европа и Съединени американски щати. Казвам мечтан, тъй като тези планини от задължения, които бяха насъбрани до 2008 година, само че и по-късно казусът не беше решен, би трябвало да се направи нещо с тях. Най-лесното е относително висока инфлация - 5-10% в продължение на няколко години, която почиства задълженията последователно. Мисля, че по тази причина и политиката на централните банки към отрицателни лихви в Европа и доста ниски в Щатите е тъкмо с тази цел.

Това ще забави влизането ни в Еврозоната. Датата 1 януари 2024 година е много пожелателна. Според мен не е реалистична, а и би трябвало да се организира същински спор какви биха били плюсовете и минусите от влизането ни в Еврозоната преди да сме подготвени. Ние видяхме страни, които се причислиха първоначално, 2000 година, Гърция, Италия, Испания, те затънаха в една рецесия, от която няма изплъзване. Така, че би трябвало доста деликатно да си дадем сметка по кое време е най-подходящо да се присъединим.

Цените внезапно ще се повишат в идващите години, без значение дали влезем в Еврозоната или не, просто тъй като такава е политиката на централните банки. Отрицателните лихви водят до повишението на цените и тук не става въпрос единствено за цените в магазините. Този развой се подтиква от 2008 година насам ", разяснява депутатът.

Целия диалог с Владислав Панев гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР