Политическата криза във Великобритания се задълбочава с всеки изминал час.

...
Политическата криза във Великобритания се задълбочава с всеки изминал час.
Коментари Харесай

Все по-дълбока политическа криза във Великобритания

Политическата рецесия във Англия се задълбочава с всеки минал час. Снощи британците станаха очевидци първо на оставката на министъра на вътрешните работи Сюела Брейвърман, а по-късно и на срамни подиуми в Народното събрание, където депутати на ръководещата Консервативна партия са били заплашвани с премахване, в случай че не поддържат държавното управление на Лиз Тръс по въпроса за повдигане на възбраната за фракинга, съобщи БНР.

Внесено от лейбъристите предложение в Камарата на общините да се гласоподава законопроекта за възбрана на фракинга не бе утвърдено на фона на цялостен безпорядък и грозни подиуми в Камарата на общините. Политици настояват, че депутати от Консервативната партия са били „ безмилостно убеждавани и съвсем измъчвани “, с цел да гласоподават в интерес на държавното управление, което е срещу възбраната, макар че тя е залегнала в манифеста на партията от 2019 година.

Организационните секретари на партията в началото са декларирали, че гласуването дали да се допусне разискването на законодателството за прекъсване на добива на шистов газ, се приема като гласоподаване на избор на доверие в държавното управление на Лиз Тръс, ето за какво торите би трябвало да гласоподават партийно. По-късно бе обявено, че основният учредителен секретар Уенди Мортън и нейният заместител са подали оставки, само че от Даунинг стрийт го отхвърлиха.

Резултатът от гласуването обаче демонстрира, че 40 консерватори не са взели въобще присъединяване в гласуването. В последна сметка предлагането на лейбъристите бе отхвърлено с 326 гласа „ срещу “ против 230 „ за “. Кризата в Консервативната партия обаче е толкоз дълбока, че оцеляването на Лиз Тръс става все по-трудно.

След уволнението в петък на финансовия министър Куази Куартенг, нощес последва изненадващата оставка на вътрешния министър Сюела Брейвърман. Депутатът Крис Уокър, който към този момент намерено прикани Лиз Тръс да подаде оставка, „ тъй като не става за тази работа “, бе представен от Би Би Си да споделя след снощните грозни подиуми, че няма излизане от рецесията за партията след бурните събития от последните седмици.

В публикация в „ Дейли телеграф “ лорд Дейвид Фрост също приканва Лиз Тръс да подаде оставка. „ Тръс не може да остане на поста по една доста явна причина: тя водеше акция против политиката, която в този момент се пробва да постанова “, акцентира Фрост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР