Полиетилен ( Polyethylene ) – използва се от козметичната индустрия

...
Полиетилен ( Polyethylene ) – използва се от козметичната индустрия
Коментари Харесай

Полиетилен в козметиката – свойства, приложение и алтернативи

Полиетилен ( Polyethylene ) – употребява се от козметичната промишленост заради своите свойства и устойчивост.

Като синтетично вещество, то провокира доста разногласия, изключително по тематиката за микропластмасата и нейното влияние върху околната среда.

Трябва ли да се заобикаля полиетиленът в козметиката? Безопасно ли е за здравето? Какви свойства има?

Полиетиленът е синтетично вещество, което е съставка на доста козметични артикули, най-вече ексфолианти за тяло, лакове за нокти, сенки за очи, пасти за зъби, само че освен.

Производителите драговолно протягат ръка към него, тъй като въздейства добре върху консистенцията на козметиката, а също по този начин покачва абразивните и защитни свойства.

Полиетиленът микропластмаса ли е?

Полиетиленът ( Polyethylene, кратко PE, в течна форма, наименуван синтетичен восък) е полимер, принадлежащ към групата на полиолефините, състоящ се от повтарящи се детайли от въглерод и водород.

Получава се посредством свързване на етиленови молекули дружно, с цел да се образува по-голяма молекула с разклонена верижна конструкция.

Твърдостта на веществото и разтворимостта зависят от размера на молекулата. Молекулното тегло на полиетилена може да варира от 198 до 150 000 според от дължината на веригата.

Противоречието към полиетилена е резултат от възприемането на синтетичните полимери като микропластмаси, които замърсяват околната среда и могат да бъдат, наред с другото, нездравословни за околната среда, погълнати от водни организми.

Това е прекомерно опростяване, тъй като не всеки полимер в козметиката е микропластмаса. Нещо повече, нормално има седем съществени вида пластмаса и всеки има разнообразни свойства и може да се употребява за разнообразни цели. Ние обаче ще се съсредоточим върху героя на нашата публикация, а точно полиетилена.

Дори в случай че даден артикул съдържа полиетилен в състава, това не значи, че съдържа микропластмаса. Полиетиленовият съставен елемент се прибавя в течна или друга форма, с цел да обезпечи характерни изгоди за грижата.

Двете най-често срещани форми на полиетилен въз основа на размера на частиците:

  • Високомолекулният полиетилен участва в козметиката под формата на микрогранули и е виновен за абразивните свойства.
  • Нискомолекулният полимер приема течна форма и извършва запълваща, свързваща и стабилизираща функционалност.

Кое е по-безопасно? Не е мъчно да се досетим, че полиетиленът с високо молекулно тегло е този, който провокира комплициране в подтекста на грижата за водната екосистема и околната среда.

Всичко това, тъй като има формата на пластмасови микрогранули (с други думи: микрозърна, микрочастици), които се класифицират като първоначални микропластмаси, т.е. добавени съзнателно към козметични артикули.

Вредността на полиетилена и неговото влияние върху околната среда

Според разнообразни разбори, микропластмасата от козметични артикули съставлява единствено 2% от всички частици, замърсяващи околната среда.

Въпреки това минимално влияние, вследствие на обвиняванията и въвеждането, наред с други, След възбраната за потребление на микрозърна в козметични артикули в Съединени американски щати през 2015 година, козметичната промишленост стартира да изтегля микропластмасите от състава на ексфолиращата козметика за измиване.

Европейският съюз работи върху регламенти за потреблението на микропластмаса в козметиката. Това е т.нар Предложението на ECHA, което допуска, че микропластмасата ще изчезне от козметиката до към 2035 година, в това число козметиката за изплакване и даже някои артикули за устни и грим.

Микропластмасите под формата на микрозърна са неразрешени, например в Съединени американски щати, Канада, Обединеното кралство, Ирландия и Италия в артикули за изплакване. В момента тече интензивна работа от Европейската комисия и Европейската организация по химикали за въвеждане на регулации на пазара на Европейски Съюз.

Нека прибавим, че горните забрани се отнасят за микрогранули, т.е. високомолекулен полиетилен. Какво ще кажете за втория полиетилен?

Нискомолекулен полиетилен

Нискомолекулният полиетилен е пластмасов материал, който се смята за безвреден за здравето.

Правилно модифициран, той се биоразгражда по-бързо в естествена среда, да вземем за пример в почвата, в сравнение с високомолекулния полиетилен.

Това е течен полимер и не съставлява риск за водните организми (напр. микрозърната могат да бъдат сбъркани с яйца от риба и погълнати). Освен това приети специалисти считат, че течните синтетични полимери не са нездравословни и токсични за околната среда, защото те се филтрират най-вече в пречиствателната станция за отпадни води.

Термините „ микропластмаса “ и „ синтетични полимери “ не са синоними! Те се разграничават по форма, размер и свойства. Предполага се, че микрогранулите са твърди частици от синтетични полимери с диаметър по-малък от 5 mm (източник: отчет на ECHA). Течните полимери, въпреки това, не се смятат за микропластмаси.

Въпреки информацията за сигурността и безвредността на течния полиетилен, дружно със възбраната за потребление на микрозърна, производителите започнаха да заобикалят други форми на полиетилен в своята козметика.

Това се дължи основно на ниската информираност на потребителите, които започнаха да разпознават полиетилена единствено с микропластмаси, без да вършат разлика сред безвредни течни полимери.

Всяка съставна част би трябвало да се проучва самостоятелно, даже единствено тъй като извършва характерна и значима функционалност в козметиката.

Полиетиленът е най-широко употребяваната пластмаса в света. В козметиката работи като модификатор на реологията.

С други думи, въздейства върху консистенцията и покачва вискозитета на маслената фаза на препарата.

За какво се употребява полиетиленът?

Полиетиленът в козметичните артикули се употребява като абразив и свързващ сътрудник, пълнител, стабилизиращ сътрудник и филмообразуващ сътрудник.

Това е една от най-често употребяваните микропластмаси в козметични артикули, като:

  • стилизиращи продукти;
  • очни линии;
  • спирали;
  • сенки за очи;
  • моливи за вежди;
  • червила;
  • пудри за лице и основи;
  • както и артикули за разчистване и грижа за кожата, в това число кремове.

Полиетиленът се употребява необятно за основаване на микрозърна, т.е. присъщи частици, които се прибавят да вземем за пример към скрабове за кожа и ексфолиращи артикули.

Понастоящем това не се практикува, най-малко не и в Съединени американски щати, Канада, Китай и така нататък, където прибавянето на микрозърна към ексфолиращите артикули е неразрешено.

Скоро ще бъде неразрешен и на пазара на Европейски Съюз – работи се интензивно по регулацията на козметичната промишленост.

Полиетиленът в козметиката се смята за безвреден – това се удостоверява от разбора на такива приети организации като EWG, CIR и (BfR).

В допълнение към използването му в козметиката и продуктите за персонална хигиена, полиетиленът се употребява необятно в опаковъчните материали за храни, за производството на съоръжение за еднократна приложимост, филми (торби, чанти), контейнери и даже платна и ски.

Използва се в шивашката и здравната индустрия (тук основно в медицински произведения за протезиране).

Безопасен ли е полиетиленът в козметиката?

Полиетиленът е безвреден за приложимост и не съставлява опасност за човешкото здраве – това се подсигурява от строгите регулации на Европейски Съюз.

Според EWG (Environmental Working Group), оценяваща козметиката по канара от 1 до 10, тя получава оценка 1, което значи безвредна съставна част, която не провокира раздразнение, заболявания или алергии.

Безопасността на полиетилена е доказана от експертната група CIR (Cosmetic Ingredient Review) и Германския федерален институт за оценка на риска (BfR).

Нека прибавим, че Световната здравна организация (СЗО) в своя отчет от 2019 година съобщи, че съгласно настоящото положение на познанията няма доказателства за риск за здравето от микропластмаси в питейната вода.

Предимството на полиетилена е високата козметична успеваемост. Освен това рядко води до странични реакции и има невисок алергенен капацитет.

Въпреки това си коства да запомните, че не би трябвало да се употребява върху повредена кожа и не се предлага в козметиката за деца. Освен това механичните пилинги с полиетилен не се предлагат при акне и проблематична кожа.

Козметични свойства на полиетилена

Защо полиетиленът се употребява толкоз нетърпеливо в козметиката? Това се дължи на свойствата и високата успеваемост на полиетилена и той може да се употребява за разнообразни цели – за стабилизиране на формули, емулгиране или като оклузивен (филмообразуващ) сътрудник.

Най-важните свойства на полиетилена:

  • основава предпазен филм, предпазващ от загуба на влага;
  • почиства и полира добре;
  • усъвършенства вискозитета и консистенцията на козметиката;
  • понижава роненето на стик козметиката.

Полиетиленът се употребява за свързване и задържане на маслената и течната основа дружно, което усъвършенства консистенцията и ги защищава от делене.

Може да се употребява за разреждане на разнообразни твърди субстанции или за увеличение на плътността на липидите (маслото).

Използва се в артикули за грижа за устната празнина, полира зъбите и оказва помощ за унищожаване на плаката, която може да е причина за неприятния мирис.

Нискомолекулният полиетилен образува тъничък пласт върху повърхността на кожата, косата и ноктите, ограничавайки несъразмерната загуба на вода от повърхността. Благодарение на това кондиционира, т.е. омекотява и изглажда.

Алтернативи на полиетилена

Въпреки че полиетиленът се смята за доста ефикасен и безвреден в козметиката, изключително в почистващи артикули като ексфолианти и гелове за измиване на тяло, има други възможности, които си коства да се обмислят. Особено в случай че ви е грижа за природата и ориста на планетата.

Полиетиленът е пластмаса и по тази причина си коства да го заобикаляме в козметиката – както в състава им, по този начин и в опаковките.

Ако желаете да се откажете от полиетилен и други микропластмаси, можете да изберете естествени артикули, които употребяват биоразградими заместители.

Утешителният факт е, че даже производителите на дрогерийна козметика започнаха да вкарват ексфолиращи частици, идващи непосредствено от природата, вместо пластмасови топчета.

Пример за това е възходящата известност на ексфолиантите за тяло със сол или захар.

Освен това те започнаха да заменят полиетилена под формата на емулгатор и стабилизатор, да вземем за пример с естествена метил целулоза.

Какво се употребява вместо полиетилен? Плодовите съставни елементи като семена и семки са съвършени като „ ексфолиант “ в скрабовете за тяло.

Можете да срещнете смлени черупки от ядки и плодови костилки. Използват се и плодови фибри, които се изсушават, по-късно се пресяват и смилат – най-често ги има в продуктите, предопределени за нежна ексфолиация.

Какви са другите възможности на полиетилена в пилинг:

  • сол;
  • захар;
  • смлени зърна, семки и растителни семена;
  • смлени ядки и черупки от ядки;
  • смляно кафе;
  • диатомит;
  • плодова кора;
  • целулоза.

При козметиката с омазняващ и омекотяващ резултат вместо полиетилен се употребява пчелен восък или карнаубски восък, които основават предпазен оклузивен пласт върху кожата.

Резюме

Много се приказва за полиетилена заради замърсяването на околната среда с микропластмаси.

В някои страни казусът на практика не съществува по елементарна причина – микрозърната са неразрешени в козметичните и отмиващите се химически артикули, с помощта на което използването им в козметиката е намаляла с 97,6% през 2012-2017 година (според: Cosmetics отчет за Европа).

Освен това козметиката съдържа течен полиетилен, който е безвреден за здравето и околната среда – това е позицията на доста международни и проекологични организации.

Използва се течната му форма, като съгласно актуалните знания течните полимери не съставляват опасност за човешкото здраве, околната среда и водните организми.

Така че би трябвало ли да избягвате полиетилена? Наличието на микропластмаса в естествената среда е проблем, и то сериозен. Затова си коства да избягвате козметика с микрочастици.

Ако държите на съзнателната грижа и желаете да сте сигурни, че по никакъв метод не допринасяте за замърсяването на околната среда, заложете на натуралната козметика.

При производството им вместо полиетилен се употребяват по-щадящи кожата и околната среда съставки, в това число добре познатите ви като сол, кафе или естествени восъци.

Да не приказваме, че такива артикули постоянно крият обилие от други дейни съставки с висок кондициониращ капацитет. Кожата ви ще ви благодари!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР