Пожарът в Гренфел тауър в Лондон шокира цяла Великобритания. В

...
Пожарът в Гренфел тауър в Лондон шокира цяла Великобритания. В
Коментари Харесай

"Дойче Веле" изби рибата с този анализ: Защо Великобритания е толкова зле?!

Пожарът в " Гренфел тауър " в Лондон шокира цяла Англия. В него починаха минимум 79 души, мнозина към момента са в сериозно положение. Неизбежно поражда въпросът: какъв брой обезопасени са въобще английските многоетажни здания? Трагедията в " Гренфел тауър " извади на показ рецесията в английското жилищно строителство. Тя сподели и нуждата от съгласувани дейности. След пожара бяха направени проби на строителните материали. Нито една от общо 95-те проби не дава отговор на условията за противопожарна отбрана, уточни представител на министър-председателката Тереза Мей. Този факт ускорява паниката за сигурността на хиляди жители на сходни многоетажни здания. Мей оповести, че е неотложно да се направи " огромно национално изследване ".

Още преди злополуката в " Гренфел тауър " казусът със строителството на обществени жилища беше на дневен ред. Години наред вложенията в тази сфера са били хронично незадоволителни, а съществуващите обществени жилища са били разпродавани на безценица на частни вложители. И трите английски партии бяха присъединили този проблем в предизборните си акции: лейбъристите обещаваха най-голямата самодейност в общественото жилищно строителство от 30 години насам, консерваторите излязоха с нови оферти за финансиране на обществени жилища, а либералите упорстваха да се отстрани опцията за приватизиране на обществените жилища.

Един дълготраен английски проблем: дефицитът на обществени жилища

Британското държавно управление към момента не е обявило какви ограничения ще бъдат взети. Едно обаче е несъмнено: нужни са неотложни вложения. " Повече от всеки път политическите партии би трябвало в този момент да оставят разделящите ги идеологически борби и да слагат ползите на страната над партийните ", упорства ръководителят на английския Съюз на строителните бизнесмени Ричард Бийрсфорд. Според него, държавното управление би трябвало да усъвършенства ситуацията на притежателите на ново строителство, тъй като те са хората, които построяват жилища и образоват експерти. Регионалната стопанска система би трябвало да може още веднъж да се развива.

Тежки инфраструктурни проблеми

Макар Англия да е една от водещите стопански народи в света, огромни дефекти съществуват освен в общественото строителство. Пътищата и влаковете са претрупани, водоснабдяването е достигнало в някои области сериозно неприятно ниво, предпазните ограничения против наводнения би трябвало да се подобрят. А и режийните разходи за жилищата постоянно са доста по-високи, в сравнение с в други европейски страни.

Причините за всички тези дефекти са разнообразни. Най-важната обаче е хронично незадоволителното финансиране. В отчет за 2014 година Кралското сдружение за изкуство, занаяти и търговия предизвестява, че сред 2000 и 2010 година Обединеното кралство е отбелязвало годишно 5% по-нисък напредък. Причината за това се криела в незадоволителните вложения в инфраструктурата.

Застрашено е и разширението на летище Хийтроу

Освен това английските политици обръщат внимание на казуса с вложенията, когато наближат избори. Инфраструктурните планове обаче обгръщат много по-дълъг интервал от време, в сравнение с четирите или петте години до идващите избори. " В доста други страни значимите инфраструктурни планове се реализират настрана от партийнополитическите битки за власт. По подобен метод решенията за дълготрайни вложения са защитени от политическа неустановеност и отсрочване ", показва икономическата експертка Дайана Койл в диалог с Дойче Веле.

Години наред в полемиките за английската инфраструктура преди всичко бяха основно високоскоростните влакове, нуклеарната централа в Хинкли Пойнт и разширението на летище Хийтроу в Лондон. И трите плана затънаха в тресавище от проблеми, просрочвания и политически кавги.

Освен това всички консервативни държавни управления от 2010 година насам залагаха на засилени ограничения за икономии. Вследствие на това бяха мощно орязани бюджетите за публични разноски. В множеството случаи инфраструктурните планове бяха изключени от съкращенията, само че вложенията не постоянно са били правени както и където би трябвало, както сочи разрушителен отчет на английската Сметна палата от януари 2016 година В отчета се показва, че една трета от огромните инфраструктурни планове, които е трябвало да бъдат приключени през последните пет години, са в сериозно положение или въобще няма да бъдат осъществени, в случай че не се подхващат незабавни ограничения.

Несигурни времена

Едно наподобява ясно: Англия е изправена пред огромна политическа неустановеност предвид на това, че е ръководена от малцинствено държавно управление, което би трябвало да води и договаряния за излизане на страната от Европейски Съюз. Финансирането на публичния бранш не може да бъде обезпечено, а заради неналичието на сигурност непознатите частни вложители към този момент не залагат на Англия.

" Малцинствените държавни управления по принцип не оферират положителни условия за вложения, тъй като политиката е непредвидима ", показва Кевин Камак от Дружеството за търговия с скъпи бумаги Cenkos Securites.

Британската комерсиална камара, английският Съюз на работодателите и Съюзът на дребните и междинни компании неотдавна приканиха политиците да подсигуряват, че инфраструктурните планове няма да бъдат протакани. Призивът им визира планове, свързани с области като силата, превоза, водоснабдяването и дигитализацията. Един „ твърд”Брекзит би заплашил някои значими планове, предизвести ръководителят на Британската инфраструктурна комисия лорд Андрю Адонис. " Съвършено ясно е, че компаниите няма да влагат, в случай че се притесняват, че Англия запада ", установи Адонис.

Източник: „ Дойче Веле “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР