Поискаха нови имена за градовете, кръстени на комунистически величия. Предложението

...
Поискаха нови имена за градовете, кръстени на комунистически величия. Предложението
Коментари Харесай

Български градове скочиха на евродепутата Андрей Ковачев

Поискаха нови имена за градовете, кръстени на комунистически величия. Предложението на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев взриви обществените мрежи, а в някои градове даже написаха протестни писма, съобщи NOVA.

74 години след основаването на Димитровград, паметникът на кръстника му седи пренебрегнат на боклука. И името на града да иде на боклука желае евродепутатът Андрей Ковачев.

„ Трябва да има един естествен, без страсти спор по тематиката и да затворим тази страница”, счита той.

Според специалисти по ономастика или науката за имената в българския език, прекръстването е в ръцете на локалните хора.

„ Всяка политическа власт, като пристигна и желае да сменя имената на селищата. Този закон е оставен да се взема решение в ръцете на локалното население. Те са тези, които би трябвало да решат дали да си трансформират селището, могат да си създадат референдум”, изясни Анна Чолева-Димитрова - началник секция " Ономастика " към Българска академия на науките.

А те към този момент са написали отворено писмо до Ковачев и не си дават името на вожда Димитров.

„ 99,9 % от хората са безусловно срещу тази, ще я нарека нелепост. Би било добре господин Ковачев да пристигна и да ни осведоми за желанията си”, счита Михаил Нейчев.

Благоевградчани също се разпознаха в думите на Ковачев и реагираха остро на думите му. В листата за преименуване е и Велинград, кръстен на партизанката Вела Пеева. А с изключение на промяна на имената на улици и градове, Ковачев желае и ремонт на паметника на Съветската войска. Решението е в ръцете на Столичния общински съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР