Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а

...
Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а
Коментари Харесай

Метаболизмът – ключ към баланса в тялото

„ Погледни я, по през целия ден не стопира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си разреша и към този момент ми е на бедрата ”. Кой не е казвал това за някоя другарка или колежка?

Сякаш има дами, които, колкото и да си угаждат, просто не надебеляват. За разлика от останалите, които и за момент не си разрешават да хапнат сладичко или тестено и непрекъснато наблюдават за калории. „ Виновникът ” за нежното равновесие с килограмите е нашият личен метаболизъм. Той съставлява самостоятелния метод и скорост на обмяната на веществата в организма. Метаболизмът се състои в едновременното протичане на два процеса, които обезпечават напредък, здраве и въобще живот.

От едната страна е катаболизмът – разграждането на храната на по- елементарни хранителни съставни елементи и химични детайли, при което се изгаря сила, т.е. калории. От другата – анаболизмът, който съставлява създаване на комплицирани химични съединения като протеини, хормони и други жизненоважни биохимични детайли, от по- простите, които организмът си набира посредством храната. Този развой пък има потребност от сила. Балансът на двата процеса обезпечават и баланс на тежестта и въобще самото здраве в доста огромна степен. Ако одобряваме повече калории, от колкото можем да изгорим- качваме килограми и противоположното.

Много хора с наднормено тегло споделят, че имат „ муден метаболизъм ”. Но това не е напълно правилно. Всеки човек има така наречен „ базисен метаболизъм ”. Това е дадения метаболизъм, който ние можем да „ забързваме ” по няколко метода, с цел да не се тормозим, че храната въздейства на нашето тегло. Да се упрекват калориите, за това, че тялото не може да се оправи с тях, е погрешно – ние горим калории непрекъснато, даже до момента в който спим. Калорията е горивото на нашия организъм, горивото на всяка една клетка. Проблемът на тези които имат „ муден метаболизъм ” е, че одобряват повече от нужните калории, повече от колкото могат да изгори тялото в виталните процеси. Това значи, че ние пречим на обмяната на веществата в тялото си.

Някои постоянно срещани неточности:

Хранене – небалансирано, неравномерно, нездравословно.
Начин на живот - ниската физическа интензивност води инертност, апатия, липса на сила. Мускулите горят най- доста калории за най- малко време. Затова и мъжете са облагодетелствани спрямо дамите, защото те физически могат да развият доста повече от дамите мускулите си.

Диети – същността на диетата е хранителен режим – т.е. тя е тип хранене, а не хранене с отнемане. Ключът на сполучливата диета е салдото ( в нея да участват всички хранителни компоненти) и самостоятелният метод ( не всички диети за подобаващи за всички хора ).

Алкохол – алкохолът в огромни количества затруднява работата на черния дроб, орган, който е основен за преработката на веществата. Така се нарушава естествената обмяна на веществата.

Хормонален дисбаланс – знаем, че нито един развой в организма не се случва без въздействието на хормоните. Но активността на щитовидната жлеза е изключително значима – тя създава хормона тироксин. Той дефинира скоростта на химичните реакции в тялото. Повишената функционалност на тази жлеза дефинира и по- бърз метаболизъм.

Но, в случай че желаеме да отслабнем, базисният метаболизъм може да бъде забързан по подобаващ, здравословен метод, т.е. да изгаряме колкото одобряваме, само че и по едно и също време с това – и малко повече от „ запасите ” на тялото. И това безусловно да се случва в дълготраен проект, с цел да не объркаме метаболизма, хормоните и да навредим на здравето си.

Някои способи базисният метаболизъм да се ускори, по щадящ тялото метод:

Чрез храненето
Хранене постоянно, на дребни порции, поддържа кръвната захар, спомага да направляваме апетита, да избегнем недояждане, последвано от „ вълчи апетит ” и среднощни нападения в хладилника.

Избягване на - те са същински стрес за тялото, също така заради понижения банкет на калории, метаболизмът по- скоро се забавя, тъй като е в очакване и на намалено горене на калории.

Някои детайли и храни като: (в морската храна, в солта, в семките на ябълките), калцият, питателните фибри, всички витамини (особено група на B), пресните плодове (особено грейпфрутът) и зеленчуци, морската храна,, зеленият чай, кафето, лютите чушки форсират метаболизма по натурален метод.

Храненето по така наречен метаболитен (биологичен) часовник пък оказва помощ за вярното асимилиране на веществата – заран да вземем за пример можем да хапваме по- щедро, тъй като след близо 8 часова отмора, ние може да сме се събудили с мисълта за следващата диета, само че тялото е „ гладно ”. Тези мазнини и въглехидрати ще са горивото за целия ден и ще ни попречат да се нахвърляме на храната по- късно. По обяд да хапнем хранително и богато на белтъчини – месото е доста уместно да се яде точно по обяд. На вечеря – златното предписание – по малко и не по- късно от 8 часа. Не забравяме и двете закуски- заран и следобяд. Водата е жизненоважна за цялостната обмяна на веществата и виталния тонус. Пресните плодове и зеленчуци – също.

Чрез физическа интензивност
Независимо дали упражняваме спорт, вървим на фитнес или аеробика, всеки тип физическо натоварване форсира метаболизма. Трупането на мускулна маса усилва опциите на тялото да гори калории. Да имаме поради, че масата може да бъде и голям проблем, в случай че не упражняваме с неизменност. За дамите е задоволителна работа с гирички, бягане на пътечката или велоергометър, коремни преси. Но и качването на стълбите, ходенето пеш, танците са също добра физическа интензивност, въпреки и не толкоз ефикасна като постоянните тренировки – 20-30 мин., 2-3 пъти седмично по подобаваща скица, най- добре направена от експерт. Особено значима е физическата интензивност за подрастващите, както и за хората в зрелост, които водят затънал живот по схемата „ вкъщи- работа- у дома ”.

Отклоненията в метаболизма, обмяната на веществата, може и да са отговора на доста несполучливи опити за намаляване, само че и са причина на така наречен метаболитен синдром, от който у нас страда всеки 4-ти човек. Той е цялост от някои типични признаци на повреден метаболизъм - високо кръвно налягане, висок „ неприятен ” холестерол, висока кръвна захар и мастни формирания в кръвта. Ако обиколката на корема при дамите е над 80 сантиметра, а при мъжете над 94, заплахата е действителна, консултацията със експерт е наложителна. Хората с подобен синдром, страдат от сърдечни проблеми, диабет, рак и други патологични положения в храносмилателния тракт, хемороиди.

Добрият витален тонус, здравето са наша отговорност. Ако се спуснем по течението – нездравословно, еднакво хранене, установен метод живот, живот без грижа за тялото и духа – нито една „ светкавична ” диета или „ чудодейни ” таблетки за намаляване няма да оказват помощ да възстановим метаболизма, а оттова и здравето си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР