Подробен план за доставка, съхранение, разпространение и процес на ваксинация

...
Подробен план за доставка, съхранение, разпространение и процес на ваксинация
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID - в пет фази за най-уязвимите групи


Подробен проект за доставка, предпазване, разпространяване и развой на имунизация против в България показаха през днешния ден здравните управляващи. Проектът е бил разискван и признат през днешния ден на съвещание на Министерския съвет.

Според проекта, страната ще бъде разграничена на 6 региона, има и избрани първи рискови групи, които ще имат опция за имунизация. Здравният министър още един път акцентира, че имунизирането ще е изцяло гратис и единствено на непринуден принцип. Тоест – хората от рисковите групи също сами ще преценят дали да се имунизират.

Разработени са етапите по имунизиране – те ще бъдат пет. Първата фаза обгръща медицинския личен състав и медицинските експерти, лекарите по дентална медицина, фармацевти и различен спомагателен личен състав, обясни министър Костадин Ангелов на специфична конференция по тематиката. Втората таргетна група за имунизиране са българските учители, педагогическите експерти – това са 112 080 души. В трета фаза попадат чиновниците на поддържането на главните функционалностите. В четвъртата фаза ще са възрастните хора над 65 години и тези с хронични болести. В последната фаза са така наречен уязвими групи.

Страната се разделя на 6 региона за имунизиране.

За Район 1 дава отговор РЗИ- Враца, за регион 2 – РЗИ-Велико Търново, за регион 3 – РЗИ-Варна, за регион 4 – Столичната РЗИ, за регион 5 – РЗИ-Пловдив, за регион 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Националният проект за имунизация е създаден от работна група от ИАЛ, медицински експерти, БЛС, зъболекарския сюъз, фармацевтичния съюз, общопрактикуващи лекари. Използвани са напътствията на СЗО.

Председателят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов разгласи имената на всички членове на щаба – фармацевти, вирусолози, епидемиолози.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР