Подправките придават плътен и свеж вкус, уникалност на всяко ястие,

...
Подправките придават плътен и свеж вкус, уникалност на всяко ястие,
Коментари Харесай

Подправките в българската кухня – вкусни и полезни

Подправките придават компактен и пресен усет, уникалност на всяко ядене, подтикват вкусовите чувства и обонянието. Освен всичко това, подправките, от които прибавяме единствено щипка, в действителност имат незаменими потребни и лечебни свойства. Те имат мощни антиоксидантни свойства, с помощта на съдържащите се в тях полифеноли и други скъпи субстанции.

Антиоксидантното деяние на подправките има предпазен резултат във връзка с сърдечносъдовите болести.

Ароматните масла, които съдържат подправките, подтикват отделянето на храносмилателни ензими. Така се улеснява обработването на мазнините и захарите. Освен това унищожават нездравословните микроорганизми в тялото, борят се с инфекциите и покачват имунитета. Ароматните треви лимитират образуването на газове в червата и подкрепят салдото на чревната флора. Ментата и босилекът са известни с това, че предотвратяват гаденето.

Подбрахме типични за нашата кухня подправки – ето защо оказват помощ:

Чубрица

Това е типична нашенска, българска фалшификация, която има превъзходен усет и мирис. Тя е отлична добавка за храни, които се смилат мъчно като кайма, месо и разнообразни яхнии. Чубрицата предизвика апетита и подкрепя храносмилателния развой.

Босилек

Тази ароматна фалшификация съдържа фенолни киселини, които обезвреждат серните субстанции, образували се в устата след консумация на храни като чесън и лук да вземем за пример. Полезен е и при прекалено формиране на чревни газове. Подходящ е към домати и други пресни салати, само че може да се прибавя и към плодови десерти.

Джоджен

В кулинарно отношение билката намира приложение в кухнята като фалшификация за супи, яхнии, месни ястия и най-много за фасул. Джодженът носи мощен характерен мирис и нормално потиска аромата на другите овкусители. Намира приложение при гадене и повръщане, при стомашно-чревни разстройства, стомашни конвулсии, нараснала киселинност на стомашния сок.

Копър

Копърът е подобаващ за салати, риба, зелен боб, таратор, риба и картофи. След консумация на мазни храни и алкохол копърът може да помогне на храносмилането, като подтиква производството на злобен сок. Неговото ароматно масло оказва помощ при чревни и стомашни конвулсии. Копърът се предлага на кърмещи дами, защото подтиква образуването на кърма.

Целина (кервиз)

Тази фалшификация има отводняващ и прочистващ резултат и доставя витамини С, К и В, провитамин А, калий, калций, желязо. Тя усилва апетита и усъвършенства храносмилането. Целината е потребна повече в прясно положение. При готвене се прибавят листата му най-после.

Магданоз

Той е изключително богат на витамин С – 133 мг на 100 г, което е два пъти повече от количеството на витамина в цитрусовите плодове. Магданозът има тонизиращо и противоинфекциозно деяние. Добавен към алените меса, оказва помощ за усвояването на желязото и по този начин укрепва имунитета. Дали е недопечен или приготвен, в малко или огромно количество, в салати, разнообразни ястия и сосове, магданозът е забавен с това, че се употребяват и листата, и дръжките му.

Мащерка

Ароматното масло на мащерката се бори сполучливо с хрема, бронхит, затруднено храносмилане. Използва се най-често сушена в супи и ястия с месо, само че може да се употребява и в прясно положение като добавка към салати .

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР