Подобрената бюджетна позиция на страната е в основата на по-високата

...
Подобрената бюджетна позиция на страната е в основата на по-високата
Коментари Харесай

Гърция си върна инвестиционния кредитен рейтинг след повече от 10 години

Подобрената бюджетна позиция на страната е в основата на по-високата оценка Според държавните прогнози стопанската система на Гърция ще нарасне с 2.3% през 2023 година и с 3% през 2024 година - доста по-добре от множеството й европейски сътрудници Другите две огромни рейтингови организации - Fitch и Moody`s, правят оценка Гърция с една степен под капиталовия рейтинг
Гърция получи капиталов рейтинг от Standard & Poor`s - първото сходно решение на една от трите огромни рейтингови организации, откогато страната беше разтърсена от дълговата рецесия преди повече от десетилетие. Късно в петък S&P Global увеличи рейтинга на Гърция от BB+ на BBB-, като се базира на усъвършенстваното положение на бюджета на страната. След решението държавното управление се надява да увеличи доверието на пазара и да притегли повече задгранични вложения. S&P дефинира вероятността пред рейтинга като постоянна.

" Гордея се с признанието на това, което страната ни е постигнала ", написа гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в обществените мрежи. " Решени сме да продължим програмата си за промени - път, който притегля вложения, основава работни места и реализира приобщаващ напредък. "
Важна цел и нови благоприятни условия
Осигуряването на капиталов рейтинг беше основна цел за консервативния водач, Връщането на рейтинга на капиталово равнище от S&P става повече от десетилетие, откакто Гърция беше на ръба на банкрута и излизането от еврозоната. След три избавителни стратегии, които насочиха към 290 милиарда евро заеми към Атина, дружно с тежки ограничения за икономии, наложени от кредиторите, страната излезе от ерата на избавителните стратегии през 2018 година, само че беше единственият член на еврозоната, чийто държавен дълг имаше рейтинг " junk " или отпадък.
Реклама

Мицотакис даде обещание да резервира удобната си за бизнеса политика, като в същото време даде ясно да се разбере на пазарите, че няма да заплаши бюджетната дисциплинираност, Той също по този начин даде обещание да понижи каузи на дълга до под 140% от Брутният вътрешен продукт до 2027 година от високите 206% през 2020 година

Според държавните прогнози стопанската система на Гърция ще нарасне с 2.3% през 2023 година и с 3% през 2024 година - доста по-добре от множеството й европейски сътрудници. Туризмът продължава да има главен принос и се обрисува да означи още една рекордна година.
Гръцките облигации се показват по-добре от италианските Източник: Bloomberg
Макар и необятно предстоящо, решението на S&P отваря вратата за по-нататъшно повишаване на облигациите, в случай че Fitch Ratings или Moody`s я последват. Гърция би трябвало да получи най-малко BBB- или равностоен рейтинг от две от трите съществени рейтингови компании, с цел да бъде призната още веднъж в показателите за облигации с капиталов рейтинг - включване, което би вкарало страната в капиталов пул от няколко трилиона $.
Реклама
Друг симптом за доверието на вложителите е, че доходността по 10-годишния гръцки дълг в този момент е с повече от половин процентен пункт по-ниска от тази на италианския еквивалент. Никога до момента разликата не е била толкоз огромна, отбелязва Bloomberg.

Оттеглянето на страната от локалните банки е последният знак, че гръцката стопанска система последователно се възстановява. Гръцкият фонд за финансова непоклатимост завърши продажбата на каузи си в Eurobank Ergasias Services and Holdings при започване на октомври, а през идващия месец възнамерява да продаде 20% в National Bank of Greece.
S&P съобщи, че по-нататъшно понижаване на дълга на страната като дял от Брутният вътрешен продукт може да докара до ново покачване на рейтинга.
" Гърция е почнала да продава другите си дялове в банковата система ", пишат от S&P. Като се имат поради доста положителните резултати на акциите на гръцките банки през 2023 година, както и подобренията в качеството на активите на цялата система, " ние считаме проектите за продажба на останалите дялове до 2025 година като цяло надеждни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР