Подобно на Земята, Луната има кора, мантия и ядро. Центърът

...
Подобно на Земята, Луната има кора, мантия и ядро. Центърът
Коментари Харесай

Какво точно има под повърхността на Луната?

Подобно на Земята, Луната има кора, тога и ядро.

Центърът й обаче е от желязо и никел, което я прави втората най-плътна луна в нашата слънчева система след Йо - една от 79-те луни, обикалящи към Юпитер.

Твърдата вътрешност на Луната е с диаметър 480 км. Външната част на ядрото, което се състои от разтопено желязо, усилва диаметъра й до 660 км, научаваме от НАСА.

В съпоставяне с множеството други небесни тела, сърцевината е дребна.

По данни на учените литосферата на Луната обгръща по-голямата част от вътрешността й и е с дебелина към 1000 км. Мантията е необятна към 1350 км, до момента в който кората е единствено 50 км, написа Slashgear.

Странно е, че страната на Луната, обърната към Земята, има по-тънка кора от тази, обърната встрани. Учените от НАСА не са сигурни за какво.

В предишното на Луната е имала дейна вулканична активност. Образувалите се потоци лава са помогнали за построяването на големи равнини, които през днешния ден елементарно виждаме с телескоп. След това магмата се е охладила и втвърдила, образувайки разнообразни вътрешни пластове. Тези разнообразни пластове от разнообразни материали класифицират Луната като "диференциран свят ".

С течение на времето най-тежките детайли са се спуснали към центъра на Луната, до момента в който по-леките са останали на или покрай повърхността.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР