Подобно на учениците, кандидатите за директори на училища, детски градини

...
Подобно на учениците, кандидатите за директори на училища, детски градини
Коментари Харесай

Диян Стаматов пред ФАКТИ: Елитни училища в София ще имат нови директори и конкурсите са важни

Подобно на учениците, претендентите за шефове на учебни заведения, детски градини и на всички институции в системата на предучилищното и учебното обучение също ще държат изпити преди да бъдат назначени. Те ще би трябвало да отговорят на тест, както и да защитят идея за стратегическо ръководство на институцията за 3 година напред. По тематиката приказваме с Диян Стаматов, който е шеф на столичното 119-о учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

- Г-н Стаматов, план на Наредба на МОН планува провеждането на състезанията за заемане на длъжността " шеф " да бъдат завършени като изпити. Какво наложи това?
- Основната причина е, че това е втората смяна, която се прави в закона за образованието в този парламент. В реалност тази Наредба преповтаря в огромна степен разпоредбите за състезанията на шефове на учебни заведения от последните 30 години.

- Какво е новото. Цели се повишение качеството на хората…
- Основната концепция е да има по-голяма бистрота, по-голяма изясненост във връзка с процедурите на самия конкурс. И се прави за първи път опит да има критерии при оценяването на претендентите.

- Кандидатите ще би трябвало да отговорят на тест от 50 въпроса, както и да защитят идея за стратегическо ръководство на институцията за 3 година напред. Какви въпроси влизат в един подобен изпит?
- Въпросите включват проблеми, свързани с нормативната уредба в междинното обучение. Понякога има и въпроси, свързани със Закона за публичните поръчки, назначението на учители, квалификацията на учители, задължения, свързани с длъжността, и няколко проблема от практиката на шефа, който е началник на просветителна институция.

- Защо разпоредбите няма да се ползват за учебните заведения по изкуствата и тези със спортни профили…
- Причината е, че работодателят на въпросните учебни заведения е министърът на културата, респективно министърът на спорта. Винаги по този начин се е предписание, тъй като въпросните шефове са подчинени на друго ведомство. Ако съответните министри преценяват, че могат да приложат Наредбата, това си е тяхно право.

- В градовете може да се сътвори конкуренция, само че за шеф в село, където претендентът може да е единствено един, състезанието какво показва…
- За огромно страдание това не зависи от правила и разпореждания. За доста хора директорската работа е доста привлекателна, само че се оказва, че няма доста претенденти.

- В смисъл…
- Просто в дребните обитаеми места няма претенденти. Често има единствено един претендент. Причината е елементарна и ясна – отговорностите са огромни, има огромна натовареност, която е в пъти по-голяма от тази на елементарен педагогичен експерт. В същото време квалификацията, която би трябвало да има шефът, би трябвало да е доста огромна и е нужно да се покачва. Визирам това, че непрекъснато има нормативни промени, свързани с разнообразни документи.

- Видяхме и какво предизвикателство за шефовете бе онлайн образованието, което се наложи поради пандемията…
- Много неща се трансформираха в образованието в последните две години. Но това ще покаже и новия образ на актуалния началник на учебно заведение. В София-град през тази година в към 35 учебни заведения ще има конкурс за нов шеф. Говоря за много емблематични учебни заведения като Немската гимназия, Английската гимназия, 18-о учебно заведение " Уилям Гладстон " и други Това са все учебни заведения, в които летвата е вдигната доста високо. Там състезанията ще бъдат огромно предизвикателство.

- Как ще се образуват комисиите, които ще правят оценка претендентите за шефове?
- Доста неща би трябвало да се прецезират в Наредбата. 30 години се работи по тези правила за избор на шеф. Подготовката на самите хора, които ще вземат участие в тези комисии, е доста значима. Те би трябвало да бъдат потенциали в междинното обучение, а не инцидентно подбрани. Случва се хора да попадат в такива комисии просто по този начин, а това не е добре.

- Вие сте ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Увеличението на заплатите на учителите направи ли специалността по-желана и привлекателна за младите ви сътрудници?
- Всяко нарастване на заплатите във времената, в които живеем, е доста положително и значимо. Младите учители усещат нарастването на заплатата, само че може би и достигнахме това равнище, в което удовлетвореността от нарастването доста бързо отминава и прекосяваме в една общоприета обстановка да одобряваме нещата като даденост. Моето мнение в последните години постоянно е било, че нарастването на заплатите би трябвало да е в директна връзка с качеството на труда, само че освен на обособения учител, а и на учебната институция като равнище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР