Подобно на много други успешни бизнес проекти, литовската стартъп-компания Vinted

...
Подобно на много други успешни бизнес проекти, литовската стартъп-компания Vinted
Коментари Харесай

Фирма направи първия си милиард от дрехи втора употреба

Подобно на доста други сполучливи бизнес планове, литовската стартъп-компания Vinted поражда инцидентно. Съоснователката на компанията Милда Миткуте се местела в ново жилище и открила, че има прекомерно доста облекла, с цел да вземе всичките със себе си. Приятелят ѝ Юстас Янаускас основал интернет-сайт, с цел да ѝ помогне да се освободи от ненужните движимости. Това и поставя началото на Vinted.

Днес, 11 години по-късно, компанията е един от най-големите в света онлайн пазари за облекла втора ръка: на основаната от литовците платформа са регистрирани 25 милиона консуматори от 11 европейски страни. Повечето от тях живеят във Франция, Белгия, Испания или Германия. Във Федералната република уебсайтът, на който можеш да продаваш или купуваш използвани облекла и аксесоари, без да ти се постанова да напускаш дома, е прочут като Kleiderkreisel.
Най-скъпият стартъп в Литва
Само до преди три години, през 2016, литовската стартъп-компания била пред банкрут: в сметката ѝ имало единствено 12 милиона евро. Именно тогава един от вложителите се обърнал за помощ към Томас Плантенга, който преди време е взел участие в основаването на нидерландската платформа за онлайн разгласи OLX. Преминавайки към Vinted, Платенга коренно трансформирал бизнес модела на компанията, понижил работните места и наложил отпадането на наложителните преди този момент такси за услугите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР