Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за

...
Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за
Коментари Харесай

АИКБ подкрепя работата по стратегията за дигитализация на София

Подкрепа и партньорство в работата по осъществяване на тактиката за цифрова промяна на София обявиха на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която се е провела в Столичната община по предложение на асоциацията. Дигитализацията е в основата на възстановяване на услугите и качеството на живот, означават от латободателската организация. Дигитализацията е стратегически инструмент за стопанската система на града и дава опция за развиване на повече услуги, както за жителите, по този начин и за бизнеса, отбелязва и кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й, както е поела ангажимент, в Столична община е основан сектор цифровизация, нововъведения и икономическо развиване със заместник-кмет Владимир Данаилов.

"Работим в няколко предпочитани стъпки. Първо, най-използваните услуги, които не са цифрови, да се цифровизират, да се модернизира системата и да се усили броят на цифровите услуги, нужни на жителите и бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от жителите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна инспекция ", отбелязва кметът Фандъкова. Тя напомня развиването на цифровите услуги за бизнеса посредством уеб страницата на Направление "Архитектура и градоустройство ".

В направлението се оферират електронни услуги като: "Издаване на уверение за организационен статут " и следва стартиране на още три нови електронни услуги: "Електронно заявление за издаване на позволение за градеж "; "Електронно заявление за издаване на позволение за слагане "; "Електронно заявяване и приемане на виза по член 140, алинея 2 от Закон за устройство на територията ".

През 2015 година Столична община създаде и внедри 45 електронни услуги, а общината е първата, която започва процеса на отваряне на данни.

"Новият сектор по цифровизация на градската среда работи по няколко значими задания: да подсигурява повсеместен метод, а не работа "на парче " и несъгласувани независими решения; да трансформира града в платформа за иновации; да понижи административната тежест и трансформира София в пазар на цифрови артикули и услуги ", споделя Владимир Данаилов. По думите му Стратегията за цифровизация не е образец, който се постанова на София, тя е направена вследствие на изследване на обществеността и бизнеса в столицата, с над 100 специалисти, организации и ИТ компании в София. "Първо сме дефинирали къде сме като цифрова зрялост и по-късно сме сложили задачите си в цифровата сфера ", показва заместник-кметът. Софийската тактика за цифрова промяна на града е по план Digital Cities Challenge на Европейската комисия.

След приемането на тактиката от Столичния общински съвет ще се премине към съответна стратегия, а бизнесът може да взе участие в работни групи с съответни оферти.

От Асоциацията са участвали ръководителят на АИКБ Васил Велев, Боян Бойчев, член на УС на АИКБ, доктор Милена Ангелова - основен секретар на АИКБ, и Добрин Иванов - изпълнителен-директор на Асоциация на индустриалния капитал в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР