Подготвят се законодателни промени, според които ресторантьорите ще плащат патентен

...
Подготвят се законодателни промени, според които ресторантьорите ще плащат патентен
Коментари Харесай

Облагат ресторантьорите с патентен данък

Подготвят се законодателни промени, съгласно които ресторантьорите ще заплащат патентен налог, а не налог облага, заяви изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов пред БТВ. Размерът на данъка ще зависи от размера на заведението, по-точно от броя на местата за сядане.
Спецов описа за многочислените инспекции по заведения и хотели по морето това лято и се оплака, че санкциите са прекомерно дребни за нарушаванията, които са открити.
В началото на март в бюджета е постъпила една сума - 89 млн. лева, пристигнала от " Лукойл Нефтохим ", като постъпление от налога върху свръхпечалбата. Но няма нито лев повече, съобщи шефът на данъчната администрация.
Той напомни, че служебният вицепремиер Христо Алексиев говореше за 600 млн. лева приходи от този налог, само че той самият не е намерил нищо черно на бяло в този смисъл. " Само на благосклонност от страна на " Лукойл Нефтохим " се чакат тези пари и аз не мога да ги възнамерявам като доход в хазната за тази година. Може би през 2024 година ще дойдат, не знам ", сподели Спецов.
Той удостовери думите на премиера Николай Денков, казани на брифинг в Министерския съвет довечера, че зърнопроизводителите са имали с 25% по-висока облага за 2022 година спрямо миналата.
" Безспорно това се е получило поради по-високите цени ", сподели Спецов, като подсети, че би трябвало да се прави разлика дали зърнопроизводителите вършат огромни облаги поради евросубсидиите, или поради самите си облаги.
" Още с оповестяването на прекратяването на тази възбрана за импорт от Украйна, тази страна даде обещание да вкара регулаторен режим за износа, т.е. няма да има свободен и неконтролируем експорт на артикули. Такъв надзор ще има и от страна на Европейска комисия ", сподели той.
Цените на тези артикули се дефинират от тържищата. Неоснователни са терзанията, че ще дойдат прекомерно евтини първични материали от Украйна, тъй като те въпреки всичко имат и разноски за превоз, сподели още Спецов. Според него ние сме третата мощ в света по мощности за произвеждане на олио, тъй че този импорт е належащ, тъй като тези фабрики не могат да си натоварят мощностите, един от тях даже се принуди да затвори неотдавна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР