Подготвяме текстове за отпадане на карантината за лекарите и медицинските

...
Подготвяме текстове за отпадане на карантината за лекарите и медицинските
Коментари Харесай

Подготвят текстове за отпадане на карантината за медиците и SMS известяването

Подготвяме текстове за отпадане на карантината за лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения, както и за SMS известяването. Това изясни в ефира на министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. 

" Системата е безусловно пренатоварена. Подготвяме текстове, които да бъдат облечени в заповед, за отпадане на карантината за лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения. Тяхното карантиниране поради това, че са контактни на болен доктор да вземем за пример може да докара до затваряне нацяло поделение, както в болничното заведение в Ловеч. Това ще стане факт, когато имаме консенсус на експертно равнище. Когато човек е бил позитивен, той попада в изискванията на изолираност за 14 дни и по-късно се връща на работа. PCR-тест не е належащ. След 14-ия ден позитивирането на теста може да е допустимо, само че този човек към този момент не е инфектиран ", уточни министърът. 

Предлага се и законовата смяна за SMS известяването. " Екипите на РЗИ колкото и да ги усилваме не могат да връчат всички наставления ", съобщи здравният министър.

Според него локдаун е извънредно тежка мярка. " Трябва да проучваме обстановката и дали въвеждането на тази мярка ще бъде действително изпълнимо. В страните, в които се постановат тези ограничения, не се следи понижаване на новите случаи ", изясни проф. Ангелов. 

Той регистрира, че на национално равнище няма дефицит на лекарства, само че пък има нараснало търсене, презапасяване.

" Следваме явен проект за деяние малко по малко. В него се съдържат всички организационни ограничения и дейности, които би трябвало да се подхващат от институциите за обезпечаването на страната с персонални защитни средства, консумативи и медикаменти. На национално равнище няма дефицит на медикаменти, само че в болнични заведения и аптеки в страната огромна част от хората споделят, че има усложнение със снабдяването. Това е поради презапасяването и нарасналото търсене. Обезпечили сме бременните дами с нискомолекулярни хепарини, създали сме организация на национално равнище за заявяване на спомагателни количества, които ще дойдат през идната седмица или найкъсно при започване на декември. Ще влязат в допълнение в страната 362 хиляди шприци нискомолекулярен хепарин. Нямаме проблем с антиколабулантното лекуване на национално равнище. Въпрос на логистика е. Създаваме логистика, която ще работи и непрекъснато. Ако е належащо, ще бъдат включени и спомагателни коли от страната, които да придвижват лекарства и през нощта от складовете на търговците на едро до лечебните заведения ", уточни проф. Ангелов.

" Поел съм ангажимент до края на годината да имаме електронно направление и електронна рецепта. Вчера имах среща с шефа на Информационно обслужване и той ме увери, че процесът е извънредно напреднал до края на годината ще бъдат факт. Системата беше показана на експертно равнище, само че в този момент всички участници в системата и аптеки би трябвало да бъдат свързани с главното ядро, което се основава от " Информационно обслужване ", съобщи той.

По думите му сега главната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и старания да коства това. Имаме задоволително болнични кревати, България обаче е една от страните, където имаме дефицит на лекари и медицински сестри.

Увеличени са трудовите хонорари - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лева, на сестрите - с 360 лева, а на санитарите - 120 лева. 

" Имаме задоволително болнични кревати. Ние сме една от страните в Европейски Съюз, които имат най-вече болнични кревати на човек от популацията. България е и една от страните в Европейски Съюз, където имаме дефицит на лекари и медицински сестри. Ще създадем всичко допустимо системата да работи. Проблемът е в целия свят. Липсата и пониженият брой на лекари и сестри. Тази специалност сякаш в страна ни загуби своята прелест “, уточни здравният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР