Подготвя се нова схема за подпомагане на физическите лица и

...
Подготвя се нова схема за подпомагане на физическите лица и
Коментари Харесай

Служебният кабинет готви нова схема за компенсация заради скъпите горива

Подготвя се нова скица за подкрепяне на физическите лица и бизнеса поради скъпите горива, разгласи министърът на стопанската система Никола Стоянов. Тя ще е по сходство на схемата са 25 стотинки на литър, само че ще бъде финансирана посредством свръхпечалбите на фирмите от бранша, а не от държавния бюджет. Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, само че вярата на Стоянов е от началото на идната година схемата да е работеща, предава.  

" Ако се одобряват предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, само че ще се обезпечи подкрепяне ", изясни министър Никола Стоянов. 

Схемата е по сходство на тази за 25 стотинки на литър, само че към момента не е явен размерът на сумата за подкрепяне и по какъв начин ще се образува. Този път обаче с изключение на физическите лица, ще се подкрепят и фирмите, а парите няма да идват от хазната, а от свръхпечалбите на фирмите от бранша. Те ще постъпват във фонд, който се управлява от Министерството на финансите. 

В коментар по повод опасенията, че с износа на петролни артикули, създадени с съветска суровина в рафинерията в Бургас, се нарушава дерогацията от Европейския съюз, Стоянов съобщи:  " Ако се одобряват тези промени, фирмите ще имат право да внесат предплатено своя дял и към този момент тогава ще може да се изплаща таза помощ на литър ". 

Стоянов разяснява и проблема дали е вероятен експорт на петролни артикули, създадени от рафинерията на " Лукойл " в България.  " Самият текст на дерогацията разрешава експорт на артикули от България на съветски нефт, модифициран в България. Забранени са артикули от съветски нефт, модифицирани в Русия, а това няма по какъв начин да влезе в Европейски Съюз. Ако " Лукойл " не изнася, има два разновидността - или тук цените да станат 5-6 лв., или да затворят ", сподели още министърът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР