Подадената оставка от македонския премиер Зоран Заев заради загубата на

...
Подадената оставка от македонския премиер Зоран Заев заради загубата на
Коментари Харесай

Защо политическата несигурност в Северна Македония не е добра новина за България

Подадената оставка от македонския министър председател Зоран Заев поради загубата на локалните избори обрича страната на политическа неустановеност, която бързо може да се трансформира в рецесия.

Най-голямата опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, известна с антибългарските си прояви през последните години, завоюва Скопие и други огромни градове и упорства за предварителни избори.

Засега ръководещото болшинство към Социалдемократическия съюз /СДСМ/ се пробва да оцелее с нов министър председател.

В предизборните настроения връзките с България обаче ще са водеща тематика и езикът и позициите на партиите в Северна Македония ще се втвърдяват от ден на ден. Изострените връзки сред двете страни се предават и измежду жителите, където България търпи най-големи вреди.

Подалият оставка и като водач на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Заев реализира споразуменията с Гърция и България, които трябваше да приближат страната му към Европейския съюз, само че това не се случи.

Заев бе упрекван от политическите си съперници, че ще съобщи на София македонската еднаквост и откакто България не утвърди преговорната рамка на Скопие за участие в Европейски Съюз в края на предходната година, предстоящо той и държавното управление му ускориха риториката против България.

СДСМ даже заложи на българското поданство като компромат в борбата за Скопие, само че все пак подкрепената от Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ Данела Арсовска бе определена за кмет на столицата.

Така Заев бе осъден на изборите и това ще е сигнал и за идващите ръководства. Изборната победа на Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ пък ще даде мощ на антибългарските ѝ послания, които са съществена част от политическото ѝ портфолио през последните години.

В същото време Скопие се пробва да се възползва от словенското ротационно председателство на Европейски Съюз и от поддръжката на Европейска комисия и Съединени американски щати и да обърне позицията на София. Като задачата е това да стане до края на годината.

България обаче ясно сподели, че това няма да стане, в случай че македонските ръководещи, които и да са те, не подхващат действителни стъпки. София упорства за подписването на нов документ с шест съответни точки, само че това няма по какъв начин да се случи в случай че няма законни държавни управления и от двете страни на границата.

“Анти “ позициите пък са доста известни и в Северна Македония, и в България, и в предизборната атмосфера ще стават все по-актуални и все по този начин ще работят като скачени съдове.

Изпълняването на българските условия ще изисква все по-непопулярни и “скъпи “ политически решения, което отдалечава решаването на двустранните проблеми и европейската интеграция на страната, която е в неоспорим интерес и на България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР