Под натиска на войната в Украйна полските въоръжени сили преживяват

...
Под натиска на войната в Украйна полските въоръжени сили преживяват
Коментари Харесай

Полша иска да има най-силната армия в Европа

Под натиска на войната в Украйна полските въоръжени сили претърпяват същинска гражданска война, написа швейцарското издание " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). В обширна публикация по темата се напомня, че военният церемониал, провел се във Варшава на 15 август, е бил най-големият в страната от десетилетия насам. 103-ата годишнина от " Чудото край Висла " - победата на поляците над Съветския съюз, даде подобаващия символизъм, написа НЦЦ и акцентира: " Варшава желае да изпрати сигнал за заплашване към Русия ".

Полша желае да се трансформира във водеща военна мощ в Европа. Премиерът Матеуш Моравецки удостовери, че огромното въоръжаване ще продължи до тогава, " до момента в който армията ни не стане толкоз мощна, че да не ни се постанова да се отбраняваме ". Само няколко седмици откакто Русия нахлу в Украйна през 2022, полският парламент прие удвояването на състава на армията - до 2035 година полската армия трябва да разполага с 300 000 бойци, напомня швейцарското издание.

Ще стане ли Полша новата военна суперсила в Европа

В момента Франция разполага с най-голямата войска в Европа. Нейната бройка е 205 000 души. Според формалните данни през предходната година Полша е разполагала със 164 000 военнослужещи. През последните 10 години страната съвсем напълно изпълнява целта на НАТО за разходване на най-малко 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) за защита. А през тази година разноските даже се удвоиха и доближиха 3,9%. През 2023 Полша счита да похарчи близо 30 милиарда щатски $ за защита. 

Тези големи разноски провокират песимизъм у някои наблюдаващи. Полският боен специалист Роберт Чулда счита, че поради тях страната ще се изправи пред дилемата " оръжие или самун ". Много евентуално е решението за военните разходи да е задвижвано от " политически популизъм ", а не от " същински, повсеместен и добре премислен проект за хармонично подсилване на въоръжените сили ",. Военният специалист приканва страната да обмисли тези ходове в дългосрочен проект, с цел да избегне риска от финансово свръхнатоварване, който в този момент наподобява доста висок.

Юли 2023: полски бойци се местят на полско-беларуската границаСнимка: 12 Brygada Zmechanizowana/Handout/REUTERS

Основите на превъоръжаването в Полша бяха положени през 2019 година от ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) с проект, предусещащ ускорение на замяната на старите оръжия от руската ера със западни, осведоми НЦЦ. " Войната в Украйна по-късно се трансформира в катализатор, защото на прилежащата страна бяха предадени освен изтребителите МиГ-29, само че и 260 по-стари танка. Така Полша загуби забележителна част от отбранителния си потенциал ", показва швейцарското издание.

В плана за превъоръжаването на Полша вземат участие най-вече американски компании, само че също така южнокорейски, английски, израелски и италиански сдружения, които постоянно си сътрудничат с полските производители на оръжие. Германия и Франция, които преди ръководството на ПиС бяха съществени снабдители за Полша, днес отстъпват на назад във времето. Това отразява напрегнатите връзки с Европейски Съюз поради разногласието към върховенството на закона, само че и мнението на Варшава, че Европа играе единствено второстепенна роля като сътрудник в политиката за сигурност, отбелязва НЦЦ.

Удвояване на заплатите

За укрепването на армията си Полша разчита и на атрактивни заплати. Според данни на Министерството на защитата главното възнаграждение на военнослужещите е повишено съвсем двойно от 2015 година насам и през днешния ден стига до близо 1040 евро.

Финансирането на разноските за защита представлява огромна тежест за хазната, разяснява швейцарският вестник. Освен това военни специалисти показват, че покупката на оръжейните системи съставлява само една част от разноските, свързани с тях. Разноските по поддръжката им са още по-големи.

ПиС употребява разширението на армията като избирателен трик и това е явно, разяснява " Нойе Цюрхер Цайтунг ". Геополитическата обстановка разрешава на ръководещата партия да се показа в акцията като единствената мощ, която изцяло пази полския суверенитет. Тя се възползва и от обстоятелството, че популацията изпитва доста по-силно доверие към въоръжените сили, в сравнение с към политиците.

Според швейцарското издание полските дейности се одобряват добре и в интернационален проект. " Германия да вземем за пример насочва малко рецензии, защото Берлин е благополучен, че прилежащата страна ускорява ролята си на боен буфер против Русия. Съединени американски щати и НАТО също правят оценка мощния сътрудник в геополитически нестабилния район ", написа НЦЦ.

Ще спре ли полша оръжейните доставки за Украйна?

Впрочем, през вчерашния ден (20 септември) едно изявление на полския премиер за оръжейните доставки за Киев провокира спекулации. В изявление за телевизионния канал " Polsat News " Матеуш Моравецки отговори на въпроса дали Полша ще продължи да поддържа Украйна с оръжейни доставки и филантропична помощ макар разногласието за зърното така: " Вече не доставяме оръжие на Украйна, а се доставяме с най-модерните оръжия ". Моравецки сподели още, че Полша е разширила неимоверно поръчките си за оръжие. " Ако не искаш да ти се постанова да се защитаваш, би трябвало да разполагаш с нещо, с което да се защитаваш - ние се придържаме към това предписание. " Въоръжените сили би трябвало да бъдат осъвременени, тъй че Полша да разполага с една от най-силните сухопътни армии в Европа, сподели Моравецки.

Думите му бяха интерпретирани по друг метод. Макар че първото му изказване по отношение на оръжията изглежда ясно дефинирано, подтекстът на изявлението подсказва, че Моравецки няма предвид цялостно прекъсване на полските оръжейни доставки за Киев - по-скоро той евентуално желае да подчертае, че Полша освен доставя оръжия на прилежащата страна, само че и паралелно с това превъоръжава личната си войска.

Няколко полски новинарски портала обаче интерпретираха изказването на Моравецки по този начин: Полша ще спре доставките на оръжие за Украйна на фона на спора за зърното. Информационна организация ДПА насочи искане за обяснение от полското държавно управление, само че към този момент то остава без отговор. 

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Путин от Полша: Какво е да си двойник на съветския президент

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР