Почти във всяка градина ще откриете сенчести и влажни места.

...
Почти във всяка градина ще откриете сенчести и влажни места.
Коментари Харесай

Растенията, които можем да отглеждаме на влажни места

Почти във всяка градина ще откриете сенчести и влажни места. Счита се, че такива места са извънредно сложни за нареждане и поддържане. Дори те обаче могат да се насладят на цветни, привличащи вниманието растения. Какви растения за сянка да избера, с цел да избегна отчаяние и проблеми? 

Как да подредим градина на сянка?
 Кои растения са подобаващи за развъждане в сандъчета Кои растения са подобаващи за развъждане в сандъчета
Зеленчукът в дървени сандъчета /или щайги/ е метод за непрекъснат достъп до пресни билки, салати и домати. Можете сполучливо да създадете та...

Правилната слънчева светлина и влажността на почвата са едни от най-важните фактори, влияещи върху растежа и цъфтежа на растенията. Обилно растящите и цъфтящи растения нормално са засадени на слънчеви места с умерена мокрота. Влажните и сенчести места в градината не разрешават на доста растения да се развиват оптимално. Екземплярите, засадени върху тях, са изключително уязвими към изгниване, гъбични болести или нашествия от инсекти. Липсата на слънце ясно се отразява на положението и външния тип на растенията – листата и цветовете им постоянно бледнеят, закърняват или увяхват. Растенията стартират и приключват вегетационния интервал по-късно, което ги прави " сложни " за зимен сън. 

В сенчестата градина могат сполучливо да се основават смесени лехи. Трябва обаче да се подберат растения с сходен ритъм на напредък, с цел да се избегне затъмняването на някои от други в условия на дефицит на светлина. По-добре е да се откажете от растения с декоративни, превъзходни цветя, изключително в интензивни цветове (червено, оранжево, жълто) - в сенчестата градина те няма да могат да показват всичките си качества. Поддържането на едногодишни растения също може да бъде проблематично. 

Композициите на сянка би трябвало да бъдат разнородни с растения и декоративни детайли с по-светли цветове, изключително бели, които оптически осветяват сенчестите ъгли. В сенчестата градина можете да създадете извор или чешма, с помощта на които можем да пресъздадем неповторимия темперамент на горските потоци. Сенчестата градинска зона също е положително място за основаване на сезонен ъгъл за отдих - тъкмо в точния момент за летните горещини. 

Многогодишни растения на сянка
 Цветята, които ще ви донесат шанс Цветята, които ще ви донесат шанс
Растенията постоянно са били значима част от вкъщи, освен поради хубостта си, само че и тъй като основават извънредно уютна атмосфера в интериор...

Многогодишните насаждения играят доста значима роля на влажни и сенчести места. Много от тях нямат високи условия, с помощта на което порастват добре даже в сложен терен. За градина на сянка си коства да изберете многогодишни растения, растящи на сенчести и влажни горски подове. Добър избор ще бъдат горски напръстници, лилави напръстници, сибирски жажди, чемерик, червено-сини рецидиви, анемони, едролистни брунери, родгерси, ароматни теменужки, коренов здравец. Струва си да обогатите и с ранноцъфтящи сенчести растения, които ще бъдат бижу от началото на пролетта, да вземем за пример лилии, иглики, момина сълза. 

Папрати на сянка

Едно от най-хубавите растения за влажни и засенчени места са папратите. В природата се срещат във влажни гори. Те изискват плодородни почви, нормално кисели. Папратите, с помощта на декоративните си листа, ще разнообразят доста градинските аранжировки. В сенчестата градина можем да отглеждаме: мъжки каземат, щраусово перо, кралски дългорог, елементарен език. От всички типове папрати, тези са най-устойчивите и минимум капризните от към грижи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР