Мария Голубева, Center for European Policy AnalysisМолдова и Грузия, кандидатки

...
Мария Голубева, Center for European Policy AnalysisМолдова и Грузия, кандидатки
Коментари Харесай

Руските хибридни атаки в Грузия и Молдова целят да спрат разширяването на ЕС

Мария Голубева, Center for European Policy Analysis

Молдова и Грузия, кандидатки за участие в Европейски Съюз, които имат обща граница с Русия, сега са подложени на хибридни офанзиви, целящи да подкопаят и в последна сметка да унищожат проектите на блока за разширение на изток.

Бидзина Иванишвили, милиардер, някогашен министър-председател и създател на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “, назова Европейски Съюз и Съединени американски щати „ световна партия на войната “ на протест, проведен от държавното управление на 29 април. Това беше извънредно открита офанзива против блока от страна на индивида, който на процедура управлява ръководещата партия и чиято страна получи статут на претендент за участие едвам през декември.

Речта, произнесена пред публика от държавни чиновници беше откровена в уговорката си към репресиите против съперниците на възкресения от „ Грузинска фантазия “ закон за така наречен външно въздействие. Законодателството е познато и като „ съветския закон “.

Това е неприятно предвещание освен за организациите на гражданското общество, които са обект на похищения поради своята самостоятелност и рецензии към ръководещата партия, само че и за интеграцията на Грузия в Европейски Съюз и НАТО.

Отхвърлен от необятни публични митинги предходната година, съветският закон беше върнат през април, половин година преди общите избори, планувани за 20 октомври.

Присъединяването към Европейски Съюз и придържането към неговите съществени полезности евентуално към този момент не е измежду задачите на „ Грузинска фантазия “. Затова свидетелства фактът, че държавното управление е готово да възроди „ закона за непознатото въздействие месеци преди решението на Европейската комисия дали да предложи започването на договаряния за присъединение.

Правителството се ангажира да почете поддръжката на грузинския народ за по-тясна интеграция с Европа, само че обещанието беше размито в изказванията на партийния хайлайф, в това число на различен някогашен министър-председател - Иракли Гарибашвили, който съобщи, че Грузия не е подготвена за повече Европа.

Намесите пристигнаха след повече от две седмици на големи митинги на групи на гражданското общество и други съперници на оферти закон, потушени с водни оръдия, сълзотворен газ и полицейска грубост.

Перспективите за демокрацията и европейската интеграция

на Грузия ще зависят от упоритостта на мощно активизираното и без значение гражданско общество в страната, което е и главната цел на опитите на държавното управление за угнетяване според новия закон.

Парламентарната съпротива е относително слаба, а гласовитите неправителствени организации (НПО) и самостоятелните медии се преглеждат и третират като съществени съперници на ръководещата партия в борбата за въздействие върху популацията.

Влиянието им е мощно недолюбвано освен от държавното управление на „ Грузинска фантазия “, само че и от искрено проруски десни групи.

Грузия не е единствена, която се сблъсква с възходящите старания за блокиране на по-тясното ѝ доближаване със Запада. Има и опити на съветски пълномощници да отклонят Молдова от определения от нея път на интеграция в Европейски Съюз.

Проевропейският президент на страната Мая Санду ще се кандидатира за преизбиране на 20 октомври, което прави годината решаваща за връзките на страната със Запада. Рейтингът на Санду е подкопан от икономическите компликации и провокациите пред реформирането на обеднялата страна, която едвам в този момент се отърси от зависимостта си от съветската сила.

Чрез провеждането на референдум за участието в Европейски Съюз дружно с президентските избори Санду и нейната партия се надяват да засилват проевропейския електорат да пристигна до урните. Това може да помогне за увеличение на възможностите за преизбирането ѝ или най-малко да насочи страната към интеграция в Европейски Съюз.

Преди референдума няма да липсват провокации, както ясно демонстрираха първите залпове на съветската държавна пропагандна машина. Сепаратистките водачи на Приднестровието, част от Молдова под съветски боен надзор, също ще бъдат причина за безпокойствие, изключително в случай че молдовското държавно управление извърши проектите си да понижи вноса на сила от самопровъзгласилата се република.

Населението на Грузия и Молдова ясно изрази поддръжката си за присъединение към Европа и в случай че едната или двете страни бъдат отклонени от пътя към интеграция, Кремъл ще реализира огромна победа.

Украйна не е единственото място, където бъдещето на демократична Европа се намира на кръстопът, и Европейски Съюз ще би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да поддържа демократичните сили в Грузия и Молдова, като даде опция на техните гласове - както и на гласовете на болшинството от популацията - да бъдат решаващи и да надделеят над обилно финансираните тъмни акции на Русия против тях.

Резултатът е от голяма важност на първо място за тях, само че също по този начин и за Европа, която се бори да резервира източната си съседка като регион, в който полезностите на демокрацията и правата на индивида надвиват над диктатурата и империализма./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР