Почти във всеки дом и офис вече има климатик. Задачата

...
Почти във всеки дом и офис вече има климатик. Задачата
Коментари Харесай

Топ трикове за почистване на климатика

Почти във всеки дом и офис към този момент има климатик. Задачата на климатичната система е обвързвана освен изстудяване и стопляне, само че и със основаване на микроклимат в помещението и филтриране на въздуха от наличния в него прахуляк. Този апарат е подложен на колосално натоварване, обработвайки кубически метри въздух дневно.

За да се удължи живота и да се усъвършенства успеваемостта на климатика, той би трябвало да се почиства постоянно. Обикновено с това се занимават експерти, само че не е мъчно и сами да го извършите

Преди да почистите която и да е част, изключете климатика от тока и подгответе съответните принадлежности, детергенти и дезинфектанти, суха забрадка и четки. Като антисептик можете да употребявате специфични течности с хлорхексидин.

Препоръки за разчистване на външното тяло

Външната част на климатика би трябвало да се почиства 1-2 пъти годишно. Основната част от замърсяването в нея са листа, дребни клони и инсекти. Тяхното наличие пречи на естествената работа на топлообменника и води до прегряване и отвод на компресора.

Процесът на разчистване се състои от няколко стадия: ръчно премахване на грубите замърсявания; фините частици и праха могат да бъдат отстранени с автомобилна или елементарна прахосмукачка; разчистване на перките на вентилатора с влажна забрадка или гъба. Процедурата би трябвало да се прави деликатно. Изплакването на перките би трябвало да се реализира благодарение на пароструйка.

Ако климатикът е конфигуриран на втория етаж или по-високо, по-добре е да поверите тази активност на експерти.

Как да почистим вътрешното тяло

Тя се нуждае от по-често разчистване. Преди да започнете почистването, би трябвало да изключите системата и да свалите капака на корпуса. Той също би трябвало да се почисти - мръсотията се отстранява с мека влажна забрадка или под течаща вода. 
 Правете това един път месечно и климатикът ви ще работи по-добре Правете това един път месечно и климатикът ви ще работи по-добре
Ефективната работа на климатика подсигурява освен по-добър микроклимат в помещението, само че и по-ниски сметки за ток. За задачата е нужен...

Алгоритъмът за разчистване на мрежестите филтри е както следва: демонтирайте филтърния детайл (как да извършите това можете да научите от инструкциите на сплит системата); отстранете праха с четка или прахосмукачка; накиснете филтъра в топла вода с препарат; изплакнете го под течаща вода, при нужда третирайте с антисептик; подсушете филтъра и го фиксирайте на същото място.

Експертите предлагат той да се размени с нов след 8-10 цикъла на разчистване. Джобните филтри не се почистват, а се сменят с нови.

Почистването на филтъра не изисква доста умения и време. Препоръчва се този развой да се прави при замърсяване, приблизително един път на всеки 2-6 седмици. 

За да премахнете мухъла и плесента, включете режима на рециркулация при най-ниската температура и напръскайте антисептична течност покрай радиатора. Сглобете още веднъж климатика в противоположен ред. Достатъчно е да почиствате топлообменника в климатика един път годишно. Ако по време на обработката се открият следи от разяждане, би трябвало да се свържете със сервизния център.

Почистване на дренажната система
 Грешките, които позволяваме при избора на климатик Грешките, които позволяваме при избора на климатик
Изборът на климатик не е лесна задача и постоянно позволяваме неточности, за които по-късно съжаляваме. Ето къде най-често бъркаме при покупката...

Дренажната система на климатика отстранява конденза, формиран при въздушно изстудяване. Състои се от плитък съд и куха тръба, през която течността се изхвърля на открито.

Ако не почиствате редовно дренажната система, дренажната тръба ще се запуши и климатикът ще стартира да отделя неприятна миризма.

Процесът на разчистване на дренажната система се прави, както следва: унищожаване на външния корпус на климатика; отцепване на крепежните детайли, последвано от премахване на частите; измиването им под течаща вода като авансово се накисват в препарат с хлорхексидин за 15-30 минути; ще ви би трябвало и прахосмукачка за разчистване на дренажния канал.

Включва се за издухване на въздуха и се свързва към канала; по-късно в канала се изпипва антисептик и след 15 минути следва наново издухване. Преди да инсталирате дренажната система, се предлага да ревизирате качеството на нейното разчистване. За да извършите това, изсипете 1-1,5 литра вода в тавата. Ако няма течове, дренажната система е подготвена за работа.

Когато правите редовно разчистване на климатика, би трябвало да обърнете внимание на положението на всички елементи, в това число на корпуса и уплътненията. Ако по тях се забележи щета, би трябвало да се свържете със експерти от сервизния център.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР